„Citizenship can be FUN!” élménybeszámoló

share on:

 2013 július 20 és 27 között zajlott a magyarországi BOCS Alapítvány által szervezett „Citizenship can be FUN!”elnevezésű ifjúsági csereprogram, amelyre Székesfehérváron került sor. Erre a programra összesen nyolc országból érkeztek a fiatalok, csoportokként pedig 5-ön képviselték az adott országokat. Romániából a Zöld Nap Egyesület részéről Szabó Attila, Elaine Ivassenko és Márkos Ágnes, továbbá a csíkszeredai Rákos Orsolya és a moldáviai (Jászvásárban tanult) Rusu Cristina vettek részt a programon. A látogatásról készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán! A program során különböző interaktív feladatok, szimulációs játékok által boncoltuk a jó kormányzás, a természeti környezet és a fenntartható fejlődés témáját, ahol olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mi, mint (aktív)állampolgárok, hogyan tudnánk előmozdítani egy hosszú távon boldog és fenntartható európai társadalom létrejöttét. Már első nap nagyon érdekes “jégtörő” játékokat játszottunk, melyet Stern Gabriella vezetett.

 Ezek olyan játékok voltak, amelyek a bemutatkozáson túl segítettek abban, hogy valamelyest közelebb kerüljünk egymáshoz és kiépítsen egy egyfajta bizalmi szférát közöttünk. Számomra a “we see you” játék kiinduló története volt az egyik legkülönlegesebb, ami egy olyan afrikai törzsről szólt, amelynek nyelvében nem léteznek az “én”, “enyém”, “nekem” és egyéb egyes számú szavak - gyakorlatilag hiányzik az egó -, cserében minden a “mindannyiunké”, mindent “mi” csinálunk, minden “rólunk” szól. Gabi Ladakh történetéről is mesélt nekünk. A tibeti Ladakh a világ egyik legmagasabban fekvő települése, melynek lakói néhány évtizeddel ezelőtt még háborítatlanul élte mindennapjait, mit sem tudva a nyugati világ életmódjáról. Az emberek között nagymértékű bizalom uralkodott és állandó boldogság jellemezte őket. A nagyon szerény körülmények között élő ladakhiakhoz azonban nem régen betört a „modern világ”, a fejlődés, a globalizáció romboló keze, aminek következtében az emberekben fölösleges „ nyugatiasodni akarok, mert az boldogít” vágy ébredt fel. Egyre inkább elhanyagolták felmérhetetlen értékű tradíciójukat, az egymás közötti bizalom is nagymértékben sérült és egyre boldogtalanabbá váltak. Erről bővebben: http://kuruc.info/r/6/70831/ Hétfőn csoportokra osztva indultunk felfedezni Székesfehérvárt. Segítségképpen térképet és feladatokat kaptunk, ami által könnyen megtaláltuk a belváros legfontosabb kulturális látnivalóit. Ezekről képek és leírások is készültek, melyeket a program blogján lehet böngészni: http://citizenshipcanbefun.blogspot.hu/ A következő napokban Simonyi Gyula, a BOCS Alapítvány elnökének előadásán a népességnövekedésről és annak várható hatásáról informálódtunk. A témát interaktív csoportmunkák során elemeztük tovább.

 Megtudtuk, hogy a népességnövekedés egyik legfontosabb visszaszorítója a tudatos gyerekvállalás (vagyis nem vállalunk többet, mint amennyit akarunk; ebben segítenek a különböző fogamzásgátlók, a nemi életről szóló oktatói programok stb.). Továbbá bizonyított ténnyé vált, hogy a „nem várt” gyerekek nagy része a nem megfelelő nevelés következtében könnyebben bekeveredhetnek a bűnözők világába. Ennek példájaként ismertetett egy Egyesül Államokbeli felmérést és kutatást, ahol a fogamzásgátlók forgalomba hozása utáni évtizedekben radikálisan csökkent a bűnözés az államban. Egy másik érdekes és tanulságos tény, hogy például Hollandiában az iskolákban felkészítőket tartanak a nemi életről és a gyerekvállalásról, aminek hatására a fiatalok egyre tudatosabbá válnak a nemi életet illetően, később kezdik el (egyre kevesebben kezdik el kiskorban) és tudatosabban élik meg.

 Egy, a Simonyi Kristóf által levezetett nagyon szemléletes és a realitást tükröző játék során próbáltunk megoldást találni a jelenlegi társadalmi különbségek csökkentésére és az egyenlőség kialakítására, de a játék ideje alatt sajnos nem találtunk erre egy igazán hatékony megoldást. A ReCreativity non-profit szervezet által tartott műhelymunka során használt műanyagzacskók felhasználásával ötletesebbnél-ötletesebb füzetborítókat készíthettünk, de akadt köztünk olyan is, aki már ennél merészebbet, vagyis oldaltáskát is készített belőlük. Egy másik műhelymunka során Simonyi Cecília tanított meg minket arra, hogy hogyan tudunk ízlésünknek és óhajunknak megfelelően nagyon egyszerűen, saját kezünkkel pólót festenünk. Csütörtökön ellátogattunk a Dinnyés Fertő Természetvédelmi Területre, ahol a Fenyvesi család tagjai kalauzoltak végig. Itt a csapat több zsák szeméttől szabadította meg a területet, továbbá az agresszíven szaporodó, az őshonos növényeket elnyomó ezüstfából is sikerült néhányat kivágnunk. Az önkéntes munka egyik legérdekesebb része a bálagurítás volt, ahol úgy a fiúk, mint a lányok megmérethették erejüket a 2-3 mázsás bálákkal szemben. Végül mi győztünk  Délután a Velencei-tó vízében pihentük ki a fáradalmainkat, majd az Agárdról és Dinnyésről érkező fiatalokkal fociztunk, röplabdáztunk és kosaraztunk. Számomra a program egyik meglepetése és egyik csúcspontja a Földvári Eszter által vezetett Contact-yoga, Acro-yoga és Contact-dance volt.

 Ezek nemcsak lelkileg voltak táplálóak, hanem mivel majdnem minden gyakorlatnál nagyon figyelmes csoportmunkát igényelt, hozzásegített ahhoz, hogy az eddigieknél is jobban és többféle szempontból figyeljünk és megismerjük egymást; természetesen önmagunkat is. Péntek este került sor a nemzetközi estre, ahol a programon résztvevő országok képviselői által készített, az országukban népszerű ételeiből és italaiból kaptunk kóstolót. Ugyanakkor az országok különböző látnivalóival és néhány jellegzetes szimbólumával, valamint népviselettel is ismerkedhettünk. A bemutató után néhány ország ízelítőt mutatott népük hagyományos táncaiból, amibe bekapcsolódva, mindenki nagyon jól érezte magát.

 Utolsó nap végül a Balaton-tóhoz utaztunk, ahol napsütéses időben fürödhettünk és pihenhettünk, majd este annak partján vettünk búcsút egymástól. Azt hiszem akkor tudatosult igazán mindenkiben az, hogy nagyon értékes és különleges emberekkel volt alkalmunk megismerkedni, nagyon jó társaság fonódott össze és nagyon jól összeállított, levezetett programon vehettünk részt. Köszönöm Simonyi Kristófnak, Kovács Balázsnak, Hada Veronikának, Toma Imolának és mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárul ennek a programnak a megszervezéséhez és köszönöm a Zöld Nap Egyesületnek, hogy lehetőséget adott, hogy én is mint képviselőjük részt vehessek benne. Összességében elmondhatom, hogy számomra a „Citizenshipcan be FUN!” sokkal több volt, mint amire számítottam; egy teljes program volt, ahol nemcsak a tudomány, hanem a szív-lélek-test is előtérbe került. Mindannyian új ötletekkel tértünk haza, amiket remélhetőleg mielőbb kidolgozunk és megvalósítunk. Szerző: Márkos Ágnes

zoldnap