Greenathlon

share on:

Asociația Zöld Nap are o lungă tradiție în organizarea  programelor de ciclism. În perioada 12-15 septembrie, a fost organizat din nou a tabără de biciclete în parteneriat cu Asociația Kendu, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului. Scopul taberei Greenathlon a fost să sprijine sportul și drumețiile, iar prin acestea sustinerea sănătății și stilului de viață conștient de mediu în rândul tinerilor cu vârste între 14 și 35 de ani și deasemenea recunoașterea și consolidarea muncii pedagogice profesioniste prin instruire necesar  transferului de cunoștințe. Fotografiile de la eveniment pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a asociației.

Participanții  au putut  asculta mai multe prelegeri interactive în cele patru zile, de exemplu, Oláh Attila și-a împărtășit experiențele la Paralimpiadă, Kis Emese a vorbit despre tururile ghidate în Transilvania cu ajutorul unei prezentări, dar s-a vorbit și despre regulile ciclismului sigur,au fost discuții despre semnificația semnelor de circulație, în special semnele prioritare. Vineri, bicicliștii au fost invitați la Școala Gimnazială „Szabó Lajos” din Icafalău, unde  au atras atenția elevilor asupra regulilor de siguranță pentru pietoni și ciclism și, împreună cu participanții, au vorbit despre regulamentul cu privire la  accesoriile obligatorii pentru biciclete. Participanții au fost informați cu privire la modul de respectare a regulii din dreapta și au învățat să-și indice întotdeauna intenția de a schimba direcția. Cu aceeași ocazie, a fost menționată și importanța utilizării căștii de protecție. Sâmbătă, după un exercițiu de încălzire coordonat de Demeter Orsolya și un mic dejun delicios, s-a realizat un traseu de îndemânare sub Castelul Ika, unde, după educația teoretică, participanții puteau practica frânarea și traversarea în siguranță în intersecții.

În ultima zi, pe două roți, tinerii au aflat despre valorile naturale și moștenirea culturală a traseului Nemira, au vizitat Biserica reformată construită la sfârșitul secolului al XVII-lea în Cernatul de Jos, statuia lui Barabás Miklós din Mărcușa, Biserica reformată din Icafalău, copacii milenari,Muzeul etnografic Haszmann Pál și au putut degusta și apa minerală din Hătuica.

Această tabără a fost organizată, în spiritul conștientizării mediului, în același timp organizatorii având grijă de sustenabilitate și reciclare creativă, oferind în același timp o serie de programe de informare. Organizatorii mulțumesc tuturor pentru participare și contribuție!

Autor: Ráduly Attila

zoldnap