Első alkalommal tartottak Grúz Nemzeti Estet Kézdivásárhelyen

share on:

Tizennyolcadik nemzeti estjét tartotta meg a Zöld Nap Egyesület kedden a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Ezúttal Grúzia kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők 26 éves Salome Pirtskhelava interaktív bemutatója révén. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A kedd esti grúz nemzeti est nyolcvanfős közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, az egyesület immár tizennyolc alkalommal szervezett nemzeti estet, Grúziát első alkalommal sikerült bemutatniuk. Salome Pirtskhelava  ESC-önkéntes, az Environment+ projekt keretében április végéig tevékenykedik a Zöld Nap Egyesületnél. Bemutatóját az ország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek ismertetésével kezdte, majd annak látványosságait, népviseletét, híres személyiségeit ismertette. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, a grúzok kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. A legfontosabb nemzeti ünnepük a május 26-ai Függetlenség Nap. A videóbejátszásokkal színesített előadás egyik meglepetéseként Salome grúz nyelven szavalta el Petőfi Sándor Szeretlek Kedvesem cimű versét, melyet a szüleitől tanult gyerekként.

Az esemény után a résztvevők jellegzetes grúz finomságot a Mchadi panini nadugh (kukoricakenyeret) kóstolhatták meg. A nemzeti estek folytatásaként decemberben Asiye Demirci segítségével Törökországgal ismerkedhetnek meg a résztvevők. 

A rendezvény lehetőségét az Európai Szolidaritási Testület és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Mariam Sargsyan

zoldnap