Bemutatkozó interjú a Heal the Earth projekt ESC önkéntesével - Veress Nikolett Adrienn

share on:

Az egy év első napjai Kézdivásárhelyen

Mi, akik háromszékiek vagyunk, mindannyian tudjuk milyen csodás kincseket rejt ez a táj, miről árulkodnak az itt élő emberek viselkedései és szokásai. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület újdonsült, Magyarországról érkezett ESC önkéntese, Veress Nikolett Adrienn azt a feladatot vállalta, hogy ennek a különleges kultúrának ő is részese szeretne lenni. Az interjújában próbáltam kideríteni, hogy hogyan látja a környékünket, és miért is van itt. Elmondása szerint az egyesületről már régebb hallott, ismerte és kinézte már magának ezt a lehetőséget.

Miért döntöttél úgy, hogy épp a Zöld Nap Egyesületnél legyél önkéntes?

Az elmúlt években a mi egyesületünk a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület is fogadott külföldi önkénteseket, akiktől nagyon megtetszett nekem a dolog, és akkor vettem a fejembe, hogy egyszer én is önkéntes leszek. Az idén januárban találtam meg a Zöld Nap Egyesület hirdetését egy Facebook csoportban. Ez már egy régi terv, örülök, hogy megtaláltam ezt a lehetőséget, mivel a környékről már vannak emberek, akiket ismerek, így mellettük döntöttem. Megtetszett, hogy a szervezet tevékenységei változatosak, ugyanakkor most a város is megtetszett.

Mi az első benyomásod Kézdivásárhelyről és az itt élő emberekről?

Jártam már itt, és igazából a néptánc is motivált, hogy idejöjjek, mert ugye itt ezt meg lehet viszonylag oldani, hogy tudjam folytatni. A kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttest nagyon meg szeretném célozni. Kézdivásárhely eddig nagyon tetszik, az emberek pozitívak, közvetlenek és befogadóak. Ami hiányzik az a busz, otthon mindent meglehet oldani busszal de itt sajnos nem. Az például szokatlan, hogy ha nálunk egy óráig szombaton nem mész el vásárolni hétvégére, akkor vége. Itt viszont még vasárnap is nyitva vannak a kisboltok. Ennek nagyon örülök, mert nem kell így előre felkészülni. A forgalmat viszont még meg kell szokni, az autósok a gyalog átjáróknál nem nagyon állnak meg, ez is még egy picit szokatlan. De az emberek, amúgy tényleg nagyon befogadóak.

Vannak elvárásaid az önkéntességtől? Milyen céllal érkeztél ide?

Konkrét célom nincs. Megismerni az embereket, meg viszonylag  nagyobb önállóság. Amennyire csak lehet, kihasználni ennek az egy évnek a lehetőségeit. Ha van egy kis társaság, visszahúzódóbb tudok lenni, vagy ilyesmi, nem tudom mindenről egyből, hogy hogyan kell reagálni a helyzetre, valahogy így ezt próbálom korrigálni. Igazából önmagamat ebben szeretném fejleszteni.

Szerinted miben segíthet neked a város és a Zöld Nap Egyesület?

Új emberek, programok, tájak megismerésében, idegen nyelv tanulásban. Mivel az egyesület elég sokrétű, így azt gondolom, hogy rengeteg mindenben kipróbálhatom majd magam, ami a későbbiekben is csak a hasznomra lesz.

Megnyugtattam Nikolettet, hogy ha valóban erre vágyik, akkor biztos lehet benne, hogy a vidékünkön megannyi táj vár felfedezésre, megannyi emberi élet vár megismerésre, és ebben a sok sok új és varázslatos dologban a Zöld Nap Egyesület minden tagja és önkéntese a segítségére lesz.

Az interjút készítette: Kozma Hanna

zoldnap