Év végi beszámoló

share on:

Kedves Zöld Napos Kollégák, Érdeklődők! Úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres évet hagytunk magunk mögött, hiszen a folyamatos programjaink mellett sikerült kijelőljük, partnereinkel karöltve a Nemere Útját mely Háromszék leghosszabb zöldútvonala. Az útvonalról bővebben az erre a célra létrehozott portálon kaphat információt. Az év végéhez közeledve egy számadást készítettünk magunknak és arra jutottunk, hogy a sok-sok munka, szervezkedés, tevés-vevés meghozta gyümölcsét. Büszkén mondhatjuk el, hogy azon kevés szervezetek közé tartozunk, melynek úgy magyar mint román és angol nyelven elérhető a portálja.

Röviden a teljesség igénye nélkül melyek is az elmúlt egy év elért eredményei: Az év elején egy három hétig tartó önkéntes véradási kampányt hirdettünk meg. 2011 február végén zártuk le a környezetvédelmi esszépályázatunkat, „ Hogy legyen holnap is „ címmel. Áprilisban pedig a Pro Pectus egyesülettel egy rajzpályázatot hirdettünk meg. A megyében harmadik szervezetként 2011 márciusában megkaptuk az Európai Őnkéntes Szolgálat (EVS) akkreditációját.

2011 tavaszán pedig Boga Emese-Margit önkéntesünk az Európai Néppárt 35. évfordulójára kiírt logópályázatát nyerte meg. Zöld Napok névvel 2011.–től kiadtuk a háromhavonta megjelenő ingyenes újságunkat. Évente megszervezésre kerül a Tavaszi Zöld Napok elnevezésű nagyszabású környezetvédelmi megmozdulásunk. Kézdivásárhelyen a 2011-es évben négy nagy olajgyűjtési akciót szerveztünk melynek során több mint 200 liter használt és környezetet károsító konyhai hulladékot semlegesítettünk, valamint PET-palackot, üveget és szárazelemet is begyűjtöttünk a lakóktól. 2011-ben csapatunk elnyerte az első helyezést az ErdélyFm Reklámkreativitási Versenyén. Magunk mögött tudva a maximális szakmai tapasztalatot az idei évben is meghírdettük a fotópályázatunkat, a pályázat célja a fotósok művein keresztül felhívni a figyelmet a természet szépségeire és értékeinek megóvására. A pályázatra 111 versenyzőtől több száz pályamű érkezett. A legjobb pályaművekből elkészítettünk a 2012-es színes falinaptárt. 2011-ben pedig a Föld Napja alkalmából Kézdivásárhelyen szerveztünk egy három napos takarítási akciót. 2011-ben is csapatunk több tucat háromszéki rendezvényen állított fel zöld standot, ahol a környezettudatos gondolkodást népszerűsítettük különböző előadásokkal, zöld játékokkal. Nevelő munkát folytattunk iskolákban és óvodákban egész Felső – Háromszék területén. A kézdivásárhelyi Sportirodával karöltve több egészséges életmódra oktató sport rendezvényt szerveztünk Kézdivásárhelyen: Kritikus Tömegek, kerékpár gyorsasági verseny, sakkbajnokság, gombfoci bajnokság, 24 órás futás, családi futónap és kerékpártúrák. 2009-től kezdődöen minden évben megszervezzük partnerszervezetekkel közösen Kézdivásárhelyen az Autómentes Világnapot, melynek kimondottan környezettudasitó célja és szerepe van. A háromszéki leukémiás gyermekek számára az idei évben is rendeztünk jótékonysági estet, hatásosan támogatva a gyerekek családját. Két alkalommal ruha- és könyvgyűjtést szerveztünk a rászorulók számára. 2011ben több tucat rendezvény társszervezésében és/vagy népszerűsítésében vettünk részt, mint például a Bolhapiac, Hóbuli, Kézdimaraton, Adj Király Katonát és a Büdös-hegy Napja.

A Zöld Nap Egyesület két éves születésnapján mutattuk be az első angol nyelvű húsz oldalas kiadványunkat. A kis bemutatkozó füzetben megtalálható minden fontos információ, amit rólunk tudni kell. Három éve szeptember 21-én, a Béke nemzetközi napján, egy happening során emberekből alakítjuk ki a béke jelét, legutóbb több, mint 120 személy vett részt különböző korosztályokból. Befejeztük és átadtuk a tavaly elkezdett Nemere Útja zöldutvonal programunkat, mely megvalósítása jó hatással van térségünk gazdasági, társadalmi fejlődésére, segíti a könnyen elérhető, egészséges életmód elterjedését, hozzájárul a turisztikai lehetőségek bővüléséhez, a helyi termékek megkedveléséhez. A mondatok sokaságával bővithetném a beszámolónkat hiszen tevékenységünk a felsoroltakhoz képest korántsem teljes. A projekteknek, így a munkának nincs vége. A 2012. évet újult erővel szeretnénk kezdeni, s ugyanolyan lelkesedéssel folytatni, mint az elmúlt években. Köszönöm minden kedves érdeklődőnek, legyen az tag, aktivista, olvasó vagy éppen Facebook rajongó, hogy bekapcsolódott az idei eseményekbe is.

Nagyon kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok jómagam és a Zöld Nap Egyesület csapata nevében. 2011. december 21.

Ráduly Attila elnök

zoldnap