Harmadik díjat kapott a Zöld Nap Egyesület (ÉV Civil Szervezete Díj)

share on:

A Gyulafehérvári Caritas kapta az idén az ÉV Civil Szervezete Díjat

Tizenegyedik alkalommal került megszervezésre a Civil Fórum konferencia, idéntől a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) főszervezésével. A rendezvény 2010-es témája a Civil szerepek és partnerségek volt, helyszínéül a marosvásárhelyi Kultúrpalota kisterme szolgált. A hagyományokhoz híven a civil konferencia bíztosítja az erdélyi magyar civil szervezetek, egyházak és önkormányzati képviselők találkozási és egyeztetési lehetőségét.

A találkozót pénteken délelőtt dr. Bodó Barna, MCSZESZ elnök nyitotta meg. Köszöntőjében üdvözölte a résztvevőket és rámutatott a rendezvény fontosságára, hiszen annak ellenére, hogy egy év megszakítással került megrendezésre a fórum a résztvevők száma, az előadások témája, mind a létjogosultságát igazolta. A fórum központi témája lehetőséget bíztosít arra, hogy újragondoljuk az együttműködések fontosságát, illetve a hosszútávú, közös célok által összefogott partnerségek előnyeit.

A délelőtt folyamán plenáris ülés keretében négy előadás hangzott el (az Európai Uniós pályázati rendszerről és forrásokról beszélt Bara Gyula, a romániai civil társadalomról dr. Cristian Pîrvulescu, a romániai magyar civil szféráról Kiss Dénes és az önkormányzatok civil szféra kapcsolatokról dr. Bodó Barna) amelyeket vita követett.

Délután Vitafórummal folyatatódott a program, melynek témája az Önkormányzati – civil kapcsolatok voltak. Lokodi Edit Emőke, Csegzi Sándor és Antal Attila meghívottakat Kolumbán Gábor moderálta. A moderátori bevezetőt és a meghívottak helyzetelemzését vita követte, ebből kiderült, hogy az önkormányzati képviselők nyitottak a civil szervezetekkel való együttműködésekre, de még sokat kell tanulniuk egymástól, ami alapvető a hosszútávú, bizalmon alapuló együttműködésekhez.

A délután további részében két alternatív programot ajánlottunk a résztvevőknek: dr. Jakab Samu vezetésével Marosvásárhely felfedezésére indulhattak az érdeklődők, illetve az MCSZESZ éves közgyűlésén vehettek részt a tagszervezetek és az arra kíváncsiak.

A MCSZESZ-közgyűlés keretében a tevékenységi- és pénzügyi beszámolók, tagfelvétel, majd beszélgetés után sor került az új Igazgató Tanács megválasztására. Az Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének új vezetősége: elnök dr. Bodó Barna, alelnökök dr. Széman Péter (Báthori István Alapítvány) és Furus Levente (CIVEK), tagok Bereczki Kinga (CIVEK), Incze Vanda (Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület), Serfőző Levente (HID-Nagyszebeni Magyarok Egyesülete) és Dobai László (Református Diákotthon Alapítvány).

Az estét orgonakoncert, majd állófogadás zárta, köszöntőt mondtak Somai József és Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

A konferencia második napján került sor a szekciómunkálatokra, amelyek párhuzamosan, öt helyszínen és témában zajlottak: kulturális szekció, ifjusági szekció, oktatási szekció, szociális szekció és környezetvédelmi szekció.

A munka plenáris keretében folytatódott. Előadást tartott dr. Latorcai Csaba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium h. államtitkára az új magyar kormány civil stratégiájáról. Ezt követően a szekciók vezetői beszámoltak, kiértékelték délelőtti munkájukat. A szekciók keretében megfogalmazott javaslatokat Nyilatkozatban teszik közzé.

A XI. Civil Fórum záró mozzanataként második alkalommal került átadásra az MCSZESZ által alapított civil díj: az Év Civil Szervezete Díjat 2010-ben a Gyulafehérvári Caritasnak ítélte a zsűri. Második díjat kapott a Bonus Pastor Alalpítvány, a harmadik díjat a Zöld Nap Egyesület érdemelte ki.

A szervezők ezüton is köszönik a támogatók és szponzorok segítségét, a társszervezők áldozatos munkáját, valamint a résztvevők érdeklődését.

A Civil Fórum társszervezői voltak: Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, Magyar Ifjúsági Tanács, Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, Diakónia Keresztyén Alapítvány, Fokus Ökó Központ.

Hírszerző: Kristály Bíborka Réka nyomán

zoldnap