Hogyan terem a laskagomba?

share on:

 Március 7-én Szőcs Csongor helyi laskagomba termelőhöz látogatott a Zöld Nap Egyesület hét önkéntese. Az alkalmat kihasználva a résztvevőknek lehetőségük adódott megtudni hogyan is termesztik a laskagombát és hogyan tett szert Csongor a gomba termesztési technikára. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán! Szőcs Csongor tanulmányai befejezése után kezdte el termeszteni nagyszülei kertjében a laskagombát (Ciuperci Pleurotus). Megyénkben négy termesztöről van tudomásunk, Kézdivásárhelyen pedig ő az egyetlen akinél friss laskagombát vásárolhatunk. A jelenlévők a gombatermesztés két módjával ismerkedhettek meg: - Az első ami bükkfában terem. Fatörzsekbe furt lyukakba helyezi el a korpát és a miceliumot.

 Ezzel a módszerrel akár öt éven keresztül tud termelni tavasszal és ősszel, a természetbeni szüreteléshez hasonlóan. - A második mód pedig a zsákos módszer. Az első lépés a szalma komposztálásával kezdődik, amikor is azt apró darabokra vágja és melegvízben áztatja. Ez felgyorsítja a bomlási folyamatot. Mindezek után összekeveri a miceliumot a komposzt anyaggal zsákba tölti és pár lyukat helyez el rajta. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a gombák a lyukakon kibulyhassanak és felfelé ívelhessenek. Ahhoz, hogy az első gombák megjelenjenek mindössze egy hónapra van szükség. A zsákok viszont csak három hónapig használhatóak fel, de ez az a módszer, mely lehetővé teszi a gomba egész évben való termesztését. Szőcs Csongor magyarázata szerint négy fontos dologra van szükség ahhoz, hogy a gomba megteremjen: 1. Hőmérséklet, mely 10 és 20 celsius fok közötti kell legyen. 2. Páratartalom, a legjobb a 80%-os 3. A cellulóz (a növényi sejtek fő összetevője) 4. Fény Ha mind a négy dolog megtalálható akkor mindössze 4-5 napra van szükség, hogy a gombák megnőjjenek. Jelen pillanatban Csongor a gombatermesztés székhelyen árusítja termékét: Kézdivásárhely, Molnár Józsiás utca.

 De megtalálhatod a kézdivásárhelyi gyárak előtt is avagy a havonta megszervezett helyi termékvásáron. A laskagombát kiránthatjuk tojásban vagy akár grillezhetjük is. Nagyon ízletes és egészséges. Szerzo: Elaine Ivassenko Foto: Ieva Brikmane

zoldnap