Kezdetét vette a Friends of environment (A környezet barátai) projekt

share on:

Június 15-én Friends of environment (A környezet barátai) címmel a Zöld Nap Egyesület sajtótájékoztatót tartott a szervezet irodájában. A péntek délelőtt Ráduly Attila projektkoordinátor ismertette az elmúlt hetekben megkezdődött projektet. A sajtótájékoztatón jelen volt a hat éve Ozsdolán élő örmény Gayane Asatryan mentor, a spanyolországi Carmen Gallardo Serrano,  az oroszországi Elena Ershova és magyarországi Fabók Zsófia EVS önkéntes. Augusztusban két újabb önkéntessel, ezúttal két fiatalemberrel, a spanyol Miguel Payával és az örmény Alen Margaryannal bővül a csapat. 

A Zöld Nap Egyesület hatodik EVS projektje a Friends of environment nevet kapta, melynek célja felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és az egészségmegőrzésre. A rendszeres mozgás három legfontosabb alappillére az elhatározás, a cselekvés és a kitartás. A több mint egy éven át tartó projekt ideje alatt színesebbnél színesebb rendezvények azok számára teremtenek alkalmat, akik még nem tették meg az első lépést. A zöldnaposok fontosnak tartják, hogy a rendszeres mozgás mindenki életének a részévé váljon, ugyanis a sport az élet számos területén, például a túlsúly és a mozgásszervi problémák elkerülésében is sokat segít. A hagyományos kerékpáros tevékenységek mellett a projekt keretén belül nagyobb hangsúlyt fektetnek a Nemere Útja fejlesztésére, a Mozgó Délutánok rendezvénysorozatra, a szaladás (tájfutás, futóversenyek, 24 órás futás stb..) és az asztaliteniszezés népszerűsítésére is. A változatos tevékenységek hatására várhatóan a résztvevők közelebb érzik majd magukhoz a mozgást, mint a testi és lelki egészség megőrzésének egyik módját; szívesen és gyakrabban űzik majd ezeket a sportágakat, valamint, látva a figyelemfelkeltő erőfeszítéseket, egészséges életmód kialakítására törekszenek.

Az önkéntesek segítségével különös figyelmet fordítanak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) és a különböző ifjúsági cserék által kínált lehetőségek népszerűsítésére. A háttérmunkákból is kiveszik a részüket, plakátokat készítenek, beletanulnak a blog- és vlogvezetésbe, illetve magyar és román nyelvleckéken vesznek részt. Ugyanakkor a három településen zajló zöld nap sulik folytatását, a nyelvklubok és a nemzeti estek szervezését is magába foglalja ez a projekt.

A projektet az Erasmus+, Európai Önkéntes Szolgálat pontja támogatja, melynek egyik főpartnere a helyi sportiroda akivel együtt e nemes céltól vezérelve szerveznek meg különböző eseményeket.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derzsi Katalin

zoldnap