Civil találkozót szerveztünk Kézdivásárhelyen

share on:

Január 20-án civil kerekasztalt szervezett Kézdivásárhelyen a Civilek Háromszékért Szövetség és a Zöld Nap Egyesület. Zsúfolásig megtelt a Sinkovits stadion társalgója, 32 személy jött el a találkozóra a következő szervezetekből: KSE, Szentkereszty Stephanie-, Zöld Nap-, Kelengye-, Csipárkozó Játszóház-, A rák ellen a jövőért- és Nagy Mózes Közművelődési Egyesület. Jelen voltak továbbá a Kézdiszéki Székely Tanács, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Erdélyi Magyar Ifjak, a Kézdivásárhelyi Fiatalok Tanácsa, a Bod Péter Tanítóképző diákszövetsége, az Amőba Alapítvány és Kézdivásárhelyi Horgász Egyesület képviselői.

A médiaszervek emberei is szép számban voltak jelen ez estén. Az egybegyűlt civilek több, mint három órán keresztül beszélgettek a romániai magyarság nyelvi jogairól, sportról, egészségről, környezetszennyezésről, kerékpárutakról, hagyományápolásról. Bemutatásra került a CIVEK által szerkesztett és kiadott Székely Kurázsi lap, amely kéthavonta jelenik meg azzal a céllal, hogy civil szervezetekről tudósítson és egyre szélesebb körökben népszerűsítse ezen csoportosulások rendezvényeit, megmozdulásait. (a Székely Kurázsi elektronikus formában is olvasható a www.civek.ro oldalon) Szó esett a média-civilek közti kapcsolatról, nyilvánosságra került az " Ültessünk 1000 facsemetét Kézdivásárhelyen" elnevezésű projekt, melynek értelmében a Zöld Nap Egyesület és Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának sportirodája koordinálásával, iskolák, egyházak, nonprofit szervezetek bevonásával a szervezők 1000 darab facsemetét szeretnének elűlteni 2010-ben a céhes város közigazgatási területén.

Lehetőség adódott ismerkedésre is, a jelenlévő szervezetek képviselői bemutatkoztak, beszéltek egyesületükről, gondjaikról, sikereikről és megfogalmazhatták a civil szféra iránt táplált elvárásaikat. A mai kerekasztal beszélgetés konklúziójaként megállapíthatjuk, hogy egyre erősebb a civil mozgalom megyénkben, egyre többen vannak azon csoportok, amelynek tagjai időt, energiát nem néznek, fáradhatatlanul dolgoznak, harcolnak: kerékpárutakért, nyelvi jogainkért, kultúránkért, egészségünkért, földünkért....egyszóval értünk.

Csak így tovább!!! Hajrá civilek, hajrá Háromszék! Hírszerző: Kocsis Zoltán Fotó: Nemes Előd

zoldnap