Armenia prezentată celor din Târgu Secuiesc

share on:

Asociația Zöld Nap a ajuns la ceea de a 20-a seara națională organizată luni în sala festivă a Casei Culturale Vigado din Târgu Secuiesc. Cu această ocazie Mariam Sargsyan a introdus participanții, prin intermediul unei prezentări interactive în cultura și obiceiurile armene. Seara interactivă a fost tradusă de membra asociației Derzsi Katalin. Fotografii de la eveniment pot  vizionate pe pagina Facebook a asociației.

Cei 110 de participanți prezenți la evenimentul de luni seara au fost salutați de președintele asociației Ráduly Attila, care a specificat că asociația a organizat mai multe seri naționale, chiar Armenia a fost prezentată de cinci ori. Voluntara ESCMariam Sargsyan a proiectului Environment+ va activa în cadrul asociației până la sfârșitul lunii aprilie. Evenimentul, cu intrarea liberă a fost deschis de poezia armeană recitată de Gayane Asatryan din Ojdula. Mariam și-a început prezentarea cu prezentarea istoriei și specificului Armeniei, după care a continuat cu atracțiile turistice, portul popular, cele mai importante biserici.

Cu ocazia prezentării celor mai importante sărbători cei prezenți au aflat că armenii iubesc festivalurile care se organizează în jurul diferitelor specialități de mâncare armeană. O sărbătoare specifică armeană este Vardavar, ocazie cu care oamenii ieșiți pe stradă se stropesc cu apă, pentru purificarea sufletului. Cei prezenți au putut afla că Erevan este unul dintre teritoriile cele mai vechi și locuite continuu, a fost construit în secolul 8 Î.C, Armenia este considerată prima țară creștină, încă din anul 301. O mândrie națională este alfabetul lor, format în 405, traducerea Bibliei și  numeroase alte opere traduse deja cu propriile litere, Muzeul Matenadaran, unde se păstrează cele mai multe izvoare scrise - printre care cel mai vechi manuscris, cel mai mare, având 27 kg și cel mai mic cu 19 grame. La sfârșitul serii cei prezenți au putut degusta dulciuri tradiționale. 

Evenimentul a putut fi organizat cu sprijinul Corpului European de Solidaritate și Casa Culturală Vigado.

Autor: Ráduly Attila

Fotografii: Salome Pirtskhelava

zoldnap