Örményországgal ismerkedtek meg a kézdivásárhelyiek

share on:

Tizenhetedik nemzeti estjét tartotta meg a Zöld Nap Egyesület szerdán a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Ezúttal Örményország kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők Alen Margaryan interaktív bemutatója révén. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A szerda esti örmény nemzeti est hetvenfős közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, az egyesület immár tizenhét alkalommal szervezett nemzeti estet, Örményországot eddig négy alkalommal sikerült bemutatniuk. Alen Margaryan EVS-önkéntes, A környezet barátai (Friends of the environment) projekt keretében idén április végéig tevékenykedik a Zöld Nap Egyesületnél. Bemutatóját Örményország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek ismertetésével kezdte, majd annak látványosságait, népviseletét, híres személyiségeit ismertette. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, az örmények kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. Különleges ünnepük a Vardavar, amely során az utcára vonuló emberek vízzel locsolják le egymást a lelki megtisztulás érdekében. A videóbejátszásokkal színesített előadás egyik meglepetéseként Alen örmény nyelven szavalt és énekelt a jelenlévőknek.

A másfél órás bemutató zárásaként az önkéntes – három barát bevonásával – bemutatta a yarkhushtát, azt az örmény táncot, amelyet a hagyomány szerint háborúba indulás előtt járnak el a férfiak. Az esemény után a résztvevők jellegzetes örmény finomságokat, baklavát, halvát, szpászt (levesféle) és lavasht (kenyér) kóstolhattak meg. Aki lemaradt az örmény nemzeti estről, az március 28-án, csütörtökön 18 órától az ozsdolai kultúrotthonban bepótolhatja. 

A rendezvény lehetőségét az Erasmus+ program és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Pap Eszter Edina

Fotó: Elena Ershova és Straua Medárd

 

zoldnap