Társas magány - ificsere beszámoló

Zöld Nap Egyesület egy újabb külföldi lehetőséget kínált kézdiszéki fiataloknak 2019 szeptember 15-22 között a „Közösségi háló - társas magány” program keretén belül az Erasmus+ résztámogatásával.  Az eltöltött napok során készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

Az ificsere elsődleges célja volt, hogy a közösségi tevékenységek által, egymást ösztönző együttműködések kialakításával növeljék a fiatalok aktív társadalmi szerepvállalását, valamint egyéni szinten segítsék őket, hogy valódi társas kapcsolatokat alakítsanak ki a virtuális helyett.  Az első napok egymás nevének és kultúrájának megismerésével teltek, a fiatalok felírtak néhány, a saját területükre jellemző tájszót, és a többi csapatnak ki kellett találnia, vajon mit jelenthetnek. A többi nap során csapatokra osztódva plakátokat készítettek, okostelefonokat és applikációkat terveztek, saját kezűleg játékokat készítettek, valamint vállalkozás és branding alapjaiba is betekintést nyertek. Ezen kívül megismerkedtek a társas magány fogalmával, az Erasmus+ programmal és akinek már volt személyes tapasztalata a témával kapcsolatban, megosztotta azt.

A napi teendők után az egyik nap sor került egy nemzetközi estre, ahol a különböző országokból érkezett ifjak bemutathatták nemzeti ételeiket, és nagy sikert aratott a résztvevők körében. Szabadidejükben a fiatalok bejárták Eger városát, megtekintették a kilátást a Minaretből, ellátogattak a Szépasszony-völgybe, pihentek a patak mellett és egyéb csapatépítő jellegű tevékenységgel töltötték az időt: többek között tollaslabdáztak, futballoztak és kártyáztak is, meséli az egyik résztvevő.

„Az az egy hét nagyon hamar elrepült, tele mókával, nevetéssel, és új barátságokkal. Utolsó este egy nagy csoportba tömörülve értékeltük az elmúlt egy hetet, utána pedig játszottunk, az éjjel folyamán volt alkalmunk bújócskázni is. Számomra ez a hét nap életem legmeghatározóbb egy hete volt.” A résztvevő fiatalok ezúttal is köszönik a Zöld Nap Egyesületnek, az egri Terragora Vidékfejlesztési Közösségnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Fotó: Jancsó Helén és Dimény Barbara

zoldnap