Átadták a Nemere Útját

share on:

Szeptember 28-án a Zöld Nap Egyesület szervezésében a szentkatolnai Cseh–Kühnle-udvarház kertjében került sor a Nemere Útja átadására és megáldására.

Az ünnepélyes átadáson készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán!

A Zöld Nap Egyesület és a Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság közösen álmodta meg és hozta létre a Nemere Útját. Háromszék leghosszabb zöldútvonala nem jöhetett volna létre a Polgár-Társ Alapítvány, a Tusnád Ásványvíz Rt. és Communitas Alapítványnak támogatása nélkül. A kezdeményezők a több tucat partnerükkel karöltve azzal a céllal, jelölték ki a mintegy ötven települést érintő 230 kilométeres távot, hogy feltárja, ismertesse annak természeti és kulturális értékeit.

A rendezvényt Tusa Levente Szentkatolna polgármestere nyitotta meg a negyven önkéntes, helyi pedagógus és meghívott számára. Ráduly Attila egyesületi elnök vetített képes előadással mutatta be a több száz önkéntes részvételével megvalósított, másfél évig tartó projektet. A színes 32 oldalas Nemere Útja kézdiszéki kiadványt pedig annak szerkesztője, Márkos Ágnes a Cholnoky Jenő Földrajz Társaság aktivistája ismertette. Az ingyenes kiadvány a világhálón online lapozgatható.

Ráduly Attila projektvezető bejelentette, hogy ezentúl szeptember 28-án minden esztendőben más-más településen ünneplik meg a Nemere Útja napját. Az ünnepi programot szebbé tette a szentkatolnai Baróthi Johanna, éneke és Fejér Ameli Lilla (ZNE önkéntes)hatolykai tehetség népdalai is. A rendezvény színvonalát emelte Porczel Beáta a ZNE önkéntesének felolvasása. Derzsi György református lelkipásztor áldását követően a jelenlevők megtekintették a nap folyamán felállított háromnyelvű információs táblát.

A zöldút valójában a lehetőségek tárháza. A kezdeményezők távlati célja, hogy az érdeklődők minél több időt töltsenek el térségünkben, fedezzék fel a kevésbé látogatott természeti és kulturális értékeinket (pl. a több száz éves templomainkat, épületeket); ismerjék meg a zöldút nyújtotta lehetőségeket (természetjárást, egészséges életmód, szabadidős- és kulturális tevékenységek, természeti-, táji örökségünk védelme) ezáltal hozzájárulva a térség gazdasági fejlődéséhez.

Szerző: Ráduly Attila
Fotó: Barti János

zoldnap