Beszámoló a “ Youth empowerment = EU future II ” ifjúsági cseréről

share on:

2022. augusztus 16 - 22. között a Zöld Nap Egyesület képviseletébe egy újabb ificserén vehettek részt fiataljaink. Az ificsere helyszíne a Szlovén fővárostól, Ljubljanától mintegy 20 kilométerre fekvő Zelimlje település volt. A résztvevők kilenc ország (Olaszország, Észtország, Lengyelország, Szlovákia, Portugália, Lettország, Észak-Macedónia, Szlovénia és Románia-Székelyföld) fiataljai voltak. A nemzetközi találkozón készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Csapatunk öt főből állt: a kézdivásárhelyi Kató Kincső, Szász Nóra, a torjai Kovács Kamilla és a sepsiszentgyörgyi Pénzes Botond, illetve őket csoportvezetőként kísérte Szabó Attila az egyesületünk titkára. A "Youth empowerment = EU FUTURE II" ificsere célja az volt, hogy a fiatalok felfedezzék és kibontakoztassák valódi lehetőségeiket, illetve interkulturális tanulási környezetben erősítsék önállóságukat és önbecsülésüket. Az első nap többnyire az utazással telt el, míg az azt követő napok a közös csapatépítő programokkal, ismerkedéssel, illetve interkulturális estekkel, ahol megtudhattunk rengeteg érdekességet a résztvevők országairól, megismerhettük egymás kultúráját, tradicionális ételeit, jellegzetességeit. Az ötödik nap ellátogattunk Ljubljanába, illetve a szépséges Bled-tóhoz, ahol megcsodálva a tó varázsát fürödhettünk is. A következő nap kreatívan zajlott, a Kreatív írás workshopon vettünk részt, míg az utolsó nap szintén az utazással telt el.

„Nagyon hamar eltelt ez a hét, rengeteg érdekes programon vettünk részt, esténként a programokat követően jókat beszélgettünk, megismertük egymást, új barátokat szereztünk, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Utolsó estén közösen nagy csoportban sétáltunk a faluban, beszélgettünk, zenét hallgattunk, énekeltünk. Nagyon rossz érzés volt mikor el kellett búcsúznunk. Ez volt életem egyik legmeghatározóbb projektje, ezért nagyon köszönjük a lehetőséget a Zöld Nap Egyesületnek.” -mondta egyik résztvevőnk. A csere az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.

Szerző: Pénzes Botond

Fotó: Szabó Attila 

Videó: 

zoldnap