Betekintés a Sunergizer vállalatba

share on:

Március 5-én a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület tagjainak lehetőségük volt ellátogatni és kérdéseket feltenni Szabó Lászlónak, a Sunergizer tulajdonosának, aki napelemek forgalmazásával foglalkozik. A látogatáson készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán! A Sunenergizer 2008-ban kezdte meg tevékenységét a napelemek forgalmazásában. Ők a termikus és fényelektromos panelek felszerelését javasolják úgy a magánszemélyeknek (a nagy része a piacnak),mint a különböző ipari ágazatoknak (pl. hotelek, a vállalatoknak ahol szükség van meleg vízre az ipari eljárásokban) és az intézmények számára.

 A Sunergizer által gyártott napelemek megtalálhatók Románia különböző vidékein: Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Temesvár, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Bukarest, Ozsdola stb. A napelemek kémiai folyamat által átalakítják a:

  • a napenergiát napfényből hővé termikus panelek segítségével,
  • a napenergiát elektromos árammá a fotovoltaikus paneleken keresztűl.

A Román Országos Fotovoltaikus Ipari Szövetség szerint,a villamosenergia-termelésben a napenergia jelentéktelen mértékben volt kihasználva 2011-ben. De mi az előnye a napelemeknek? Ez egy zöld energia: nincs üvegházhatást okozó gáz kibocsátása, nincs radioaktív hulladék, ellentétben a nukleáris energiával. Továbbá a napenergia végtelen, ellentétben a fosszilis energiával (szén, olaj ...).

 Úgyszintén egy olyan energia, ami nem okoz zajt, mint a szélenergia. Az Európai Bizottságnak a célkitűzései közé tartozik, hogy 2020-ig valamennyi EU tag növelje 20%-al a megújuló energiaforrások használatát. A megújuló energiák a következők: szél, napenergia, vízenergia és árapály-energia, valamint a geotermikus energia és a biomassza. A napenergia igazi kérdést jelenthet Románia számára, annak érdekében, hogy kevésbé függjön az importált és fosszílis energiaforrásoktól. Ez is egy jó módja annak, hogy ösztönözze az innovációt, és az új zöld munkavállalókat. Bővebb információk a Sunergizer és napelemek a cég honlapján: http://www.sunergizer.ro

Szerző: Emmanuelle Baillet

zoldnap