Önkéntesként a Zöld Nap Egyesületnél - XXXIV Tuzson Helén Diána

Tuzson Helén Diána vagyok, 14 éves és a Zöld Nap Egyesületnél önkénteskedem. Tavaly májusban Sebestyén Henrietta önkéntes segítségével lettem én is része az Egyesületnek. A szervezet által sok emberrel, EVS önkéntessel is megismerkedtem, akikkel együtt többet tehettem a környezetem védelmében.

Azóta rengeteg rendezvényen vettem részt és segédkeztem is, csak néhányat említenék ezen akciók közül: 24 órás futás, az ötödik alkalommal megszervezett Tavaszi Zöld Napok, ,,Tiszta levegőt mindenkinek!’’, Béke napján programok, stb. Az EVS lányoknak köszönhetően ingyenes spanyol és francia órák is voltak, amelyeken nagy érdeklődéssel vettem részt. Különös élmény volt számomra a Békás- szorosnál megrendezett tanulmányi út, a kétnapos biciklitúra, amely iránt sokak érdeklődést mutattak. Mondhatni felejthetetlen pillanatokat éltem át a csapattal. Remélem, hogy mindig tagja lehetek az Egyesületnek és még sok ilyen programon, rendezvényen is részt vehetek, segíthetek. Nagyon szeretem a Zöld Nap Egyesületet!

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is."
(Wass Albert)

1. Mit jelent számodra ,,vendég’’ lenni a világban? Mennyire érzed ,,vendégfogadónak’’ saját szűk környezeted?

- Vendég lenni a világban számomra azt jelenti, hogy az a környezet ahol én vagyok és élek az sok mindent ad és mutat nekem és másoknak is. Az én szűk környezetem úgy érzem elég vendégfogadó, gondolok a székelyföldi sajátos vendégszeretetre, a sok időn keresztül harmóniában élő színes növény- és állatvilágra, a hagyományok ápolására stb. Sajnos ezek a számomra értékes dolgok veszélyeztetve vannak a modern világ túlkapásai által. Ezért és még egyéb dolgokért is próbálom Egyesületünk segítségével, hogy a mi kis világunk megőrizze és gondosan védje mindezen értékeket. Mi együtt teszünk is érte, hogy a ,,vendégfogadó’’ jelzőt kiérdemelje.

2. Miért szükséges szerinted az embereknek, hogy megtanuljanak ,,örvendeni nekik”?

- Mostanság az emberek nagy része kevés mértékben örvend a természeti kincseknek, mondjuk egy szál vadvirágnak, a friss levegőnek, vagy a tiszta víznek stb. Sokkal inkább a művi dolgokat részesítik előnyben. Régen az emberek még kedvüket lelték egy madárdalban. Mostanság azt hiszem újra kell tanuljanak ,,örvendeni nekik,, , merthogy feledésbe kezdtek merülni ezek a dolgok. Úgy gondolom, így könnyebb lesz életük és boldogabbak lesznek.

3. Konkrétan, mint önkéntes, te hogyan igyekszel többet törődni a világ szépségeiből megmaradtakkal?

- Én, mint önkéntes ahol tudok ott segítek az embereknek és a természetnek is. A Zöld Nap Egyesülettel sok ilyen akción: pl. szemétszedésen, Tavaszi lomtalanításon és nagytakarításon stb. vettem részt.

4. Úgy gondolod az Egyesület segíti a környékünket, a mi kis világunkat ,,vendégfogadóvá”, vagyis élhetőbbé, emberibbé tenni? (ha igen, sorolj néhányat)

- Igen, szerintem ez Egyesületünk nagyon sokat tesz a mi kis világunkat ,,vendégfogadóvá’’ tenni, a rendezvényeink által is, mint pl. Tavaszi Zöld Napok, Béke Napja, Ökó-karácsony, Nemere Útja zöldútvonal projekt, háromszéki tanintézményekkel és civil egyesületekkel való folyamatos kapcsolattartás, biciklitúrák és még sok más érdekes programmal is.

Kérdezett: Hodor Enikő