Sikeres volt a Zöld Nap Egyesület tavaszi rendezvénye

share on:

2016 április 15-17 között immár hetedik alkalommal került megszervezésre a háromnapos Tavaszi Zöld Napok rendezvénysorozat, melynek célja a kezdetektől a kézdivásárhelyi és környékbeli lakosság környezettudatos életszemléjének formálása. A Zöld Nap Egyesület fontosnak tartja, hogy minden évben a Föld Napjához közeledve, egy teljes hétvégét arra fordítson, amikor is a természethez, a környezetvédelemhez, a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz közelebb szólítja  a közösséget.
Így történt az ez évi rendezvénysorozaton is, amelyen a szervezők, megróbáltak a helyi közösség igényeinek megfelelően kialakitaní egy programot, ahol az érdeklődők kiválaszthatták, megtalálhatták a számukra megfelelőt. A pénteki nap a sport jegyében kezdődőtt és, mintegy negyvenen regisztráltak a Sportcsarnok előterében megszervezett amatőr asztalitenisz-bajnokságra. A délután az ügyességi kerékpárversenyel fólytatodott , ahová több mint nyolcvan óvodás, elemis és középiskolás diák jelentkezett, emellett több mint száz szülő és nagyszülő jött el szurkolni a Sportcsarnok parkolójába. A látványos „lassúsági” verseny lényege, hogy a kerékpáros versenyző minél tovább a kerékpárján maradjon, de közben minden trükköt bevetve a lehető leglassabban araszoljon a cél fele.
A „zöldnapos” tavaszváró rendezvény első napja a 2014-ben megjelent, Háromszék Természetkalendáriuma bemutatójával zárult a Vigadó Galériában, ahol az érdeklődők nemcsak a kötet kapcsán tájékozódhattak, hanem a könyvben szereplő természetfotókból készült kiállítást is megcsodálhatták. A három szerző látványosan mutatta be, hogy hogyan lehet még színes és érdekes természetkalendáriumokat írni, használva a modern fényképezési lehetőségeket.

A kiadvány képi anyagát 26 székelyföldi fotós munkáiból válogatták, szerkesztője Nagy Tünde és grafikai szerkesztője Kolumbán Hanna. Az 1000 példányszámban megjelent könyv megvásárolható a Háromszék Vármegye Kiadó székhelyén (Szabadság tér, 2. szám alatt). - See more at: http://cultcov.ro/index-akt.php?akt=show&cm=250&poz=50&lang=hu#sthash.uE...

A kiadvány képi anyagát 26 székelyföldi fotós munkáiból válogatták, szerkesztője Nagy Tünde és grafikai szerkesztője Kolumbán Hanna. Az 1000 példányszámban megjelent könyv megvásárolható a Háromszék Vármegye Kiadó székhelyén.

Szombat délelőtt a Zöld Nap Egyesület önkéntesei a kézdiszentléleki önkormányzat által kialakított park ünnepélyes átadásán vettek részt, ahol játékos–mozgásos vetélkedőt, csapatjátékokat szerveztek a helyi gyerekek számára. A vetélkedő speciális célkitűzése a gyerekek közösségi életre nevelése, hisz a program során barátságok, ismeretségek alakultak ki a jelenlévők között. Ugyanakkor egymástól is tanulhattak figyelmet, együttműködést, csoportmunkát, versenyszellemet, kreatív és logikus gondolkodást, melyek hosszú távon meghatározhatják tanulmányi sikereiket is.  A nap ezúttal is a Vigadó Galériában zárult, ahol az egyesület spanyolországi EVS-önkéntese, Enrique De Paz Miguel és a lemhényi Csoma Attila gitáros-műsoros estjére került sor.

A Tavaszi Zöld Napok vasárnap a sportmotel társalgójában megszervezett előadássorozattal zárultak. Sebestyén Tihamér doktorandusz a székelyföldi erdőkben bőven található fahulladék energetikai hasznosítása kapcsán adott elő, különösen érdekes volt a két geológus, Kisgyörgy Zoltán és Bartha Zsolt előadása a székelyföldi borvízforrások védelméről, illetve háromszéki földtani „ínyencségekről”. Silvia Blanco Gonzalez, az egyesület másik spanyol önkéntese személyes élményeiből kiindulva az óceánok műanyaggal való szennyezéséről beszélt, emellett téma volt a természetes bőrvédelem Nagy-Lázár Kincső tolmácsolásában és bemutatásra került a Turulmadár Ifjúsági Iroda által készített Platform az önkéntességért is. Bandi Zalán kézdikővári tehetség szavalatai tették színesebbé a konferenciát.

Az egyesület köszönetét fejezi ki a támogatóknak, partnereknek, külön kiemelve a helyi Önkormányzatot, a New Fashion és Zarah Moden nadrággyárakat, a Communitas Alapítványt valamint minden önkéntesnek, aki a programjaink kivitelezésében, lebonyolításában nyújtott segítséget.

zoldnap