A lávalámpás délutánja

share on:

A vakáció után újult erővel lendülhettek be a kézdikővári iskola tanulói a Zöld Nap Egyesület által szervezett programba. A február 14-én tartott interaktív tevékenység kulcselemei a természet, a kreativitás és az újrahasznosítás fogalma köré fonódtak. Az eseményen készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A gyerekek kezdetben a környékünkön megtalálható állat- és növényvilággal ismerkedhettek meg. Eközben Enrique de Paz Miquel spanyol EVS önkéntes egy rövid felmérést is készített, amely során a tanulók a témával kapcsolatos egyszerű kérdésekre kellett válaszoljanak. Ezáltal nemcsak a környezetünkben élő állatok és kiemelt szokásaik, jellemző jegyeik, tulajdonságaik felismerésére tehettek szert, hanem megfigyelőképességük és aktív szókincsük is fejlődhetett.

Ezt követően olyan kísérletek szemtanúi lehettek, amelyeket többnyire egyszerű eszközökkel és hétköznapi, bármely háztartásban megtalálható anyagokkal is el lehet végezni. Ilyen a Tojás a sós vízben és a Lávalámpás kísérlet is, amelyek elemzése, kicsit alaposabb átgondolása az alapvető fizika-kémiai ismeretek alkalmazásaként is használhatóak. A kísérletek során a gyerekek meggyőződhettek arról, hogy a fizika, a kémia nem egy elvont, különálló tudományág, hanem valóban a mindennapi élet szerves és elválaszthatatlan része.

A Zöld Nap Suli záró mozzanataként a környezettudatos életmód került előtérbe. Így a tanulók főként kávékapszulából és újságpapírból készíthettek egyedi, különleges manókat.

Támogató: Erasmus plusz program

Szerző és fotó: Jánó Tünde

zoldnap