Cooperări transnaționale în Eger, Ungaria

share on:

În perioada 18-19 Iunie a avut loc la Eger, Ungaria conferința „EFOP-5.2.2 Cooperări transnaționale”, organizată de Fundația Egri Norma. În cadrul conferinței au participat patru organizații din țări diferite, care vor lucra în comun cu scopul de a îndeplini și de a atinge obiectivele asumate în proiect. Tema principală a conferinței este împiedicarea emigrării tinerilor, identificarea adevăratelor motive pentru care acestea optează pentru emigrare, precum și dezvoltarea diferitelor strategii pentru stoparea fenomenelor aminite mai sus. Fotografiile din timpul conferinței sunt disponibile pe pagina de Facebook al asociației Zöld Nap.

În cadrul primei zile s-au întâlnit reprezentanții celor patru organizații: Fundația Egri Norma din Ungaria, Asociația Zöld Nap din România, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata din Ucraina și Luminosus N.O. din Slovacia, care au avut ocazia să discute și să exploateze domeniul proiectului. În timpul atelierelor au ieșit la iveală atât păreri pro și contra în ceea ce privește tema principală a proiectului.

Am putut auzi motive diverse, care au prezentat noutate și chiar unele au fost de necrezut pentru mulți dintre participanți. Concluzionând la sfârșitul zilei printre motivele emigrării putem aminti nesiguranța tinerilor, lipsa viziunii asupra viitorului. Fără a generaliza putem afirma că mulți dintre tineri au așteptări irealiste și sunt demotivați în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă. Deasemenea nu putem exclude nici diferența de venituri realizate în țările mai dezvoltate.

Ca o soluție la început am putea recomanda tinerilor posibilitățile oferite de diverse programe ale Uniunii Europene, sau în locul emigrărilor pe termen lung, să aleagă munca în străinătate pe termen scurt, pe care să se bazeze în fundamentarea situației financiare. Fiecare organizație participantă trebuie să aibă între scopurile lor împiedicarea emigrării masive, precum și dezvoltarea de strategii, care să aducă înapoi tinerii în țările lor de origine. A doua zi a început cu prezentarea fiecărei organizații în parte, ocazie cu care am reușit să pătrundem mai adânc în viața fiecărei organizații, a țelurilor, misiunii lor. După acestea în atelierul următor denumit construirea rețelei internaționale, am numit și am recomandat implicarea altor organizții internaționale, care ar putea contribui la atingerea obiectivelor proiectului.

La sfârșitul conferinței am identificat domeniile în care partenerii au deficiențe și care ar putea fi dezvoltate. Între probleme cel mai des întâlnim lipsa infrastructurii necesare și lipsa oamenilor calificați în diferite domenii.

zoldnap