Natura - Izvorul vieţii III – tabără educaţională

share on:

Asociația Zöld Nap din Târgu Secuiesc, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Covasna şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „AQUACOV" au organizat la Bicfalău în perioada 30 iulie – 1 august pentru a treia oară tabăra Natura, izvorul vieții. În tabăra cu tema protecția mediului au participat elevi din diferite localități ai județului ca Cernat, Dalnic, Ghelința, Lisnău, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Lemnia. Fotografiile pot fi vizionate pe pagina de Facebook al asociației Zöld Nap, iar videourile realizate pe Youtube.

Scopul principal al taberei a fost formarea viziunii , gândirii ecologice ale elevilor. Pe lângă acest aspect, s-a pus accentul pe sport, dans și stilul de viață sănătos, activități care au fost conduse de Zsófia Fabók din Ungaria și Carmen Gallardo din Spania, ultima lucrând ca nutriționist în țara sa. Cei doi voluntari SEV sunt voluntari la Asociația Zöld Nap din Târgu Secuiesc, în cadrul proiectului "Prietenii mediului", care este susținut de programul Erasmus +.

Ráduly Attila, președintele Asociației Zold Nap, a subliniat că scopul taberei este de a atrage atenția copiilor asupra importanței gestionări adecvate a deșeurilor și apei pentru viață, pentru că, din nefericire, noi oamenii distrugem și sufocăm Pământul ,prin gunoaiele aruncate. Nu este suficient dacă învățăm individual toate aceste lucruri, ci trebuie să-l transmitem și altora, astfel încât să putem face planeta noastră viabilă. În cadrul taberei de trei zile, prin jocuri în grupuri, elevii au învățat regulile de compostare, colectarea selectivă a deșeurilor și regulile de folosire economică a apei, însă au putut asculta și o prezentare profesionistă din partea reprezentanților celor două asociații comunitare coorganizatoare.

La finalul prezentării, Benedek Csaba, inspectorul Asociației de gestionare a deșeurilor din județul Covasna, a declarat: - copiii sunt interesați de acest subiect și sunt convins că cunoștințele pe care le-au dobândit într-o perioadă relativ scurtă de timp vor fi păstrate. Aspectul cantității de deșeuri văzută la depozitul de la Leț "îi șochează" de cele mai multe ori , sunt convins că vizita lasă urme, și că vor fi mai atenți la colectarea selectivă a deșeurilor. Tema apei dătătoare de viață, lipsa ei și folosirea rațională a fost tema lui Fazakas András, directorul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară AQUACOV, care a spus că este "important să învățați în copilărie că apa nu este un lucru nesfârșit și etern". În multe cazuri, risipim rezerva de apă a Pământului în principal în gospodării, unde lăsăm robinetul deschis chiar dacă nu avem nevoie de apă, dar este și o problemă că prin canalele de scurgere lăsăm toate deșeurile menajere să polueze apa. Mulți oameni nu-și imaginează cât de multă energie este necesară pentru a curăța apa folosită, și să o facem din nou utilizabilă.

Cu puțină atenție, nu numai că putem să ne salvăm portofelul, ci și să protejăm în mare măsură natura, natura pe care am primit-o și trebuie să o dăm urmașilor noștri , de preferință într-o stare bună, a explicat directorul. În fiecare an, Consiliul Județean Covasna și cele două asociații de dezvoltare comunitară acordă un accent deosebit pe educarea stilului de viață conștient al tinerilor, și la dezvoltarea cunoștințelor despre protejarea mediului înconjurător.

Din această cauză,după posibilități, ei susțin toate inițiativele civile, care implică populația județului în programele care îi interesează. Printre aceste programe se numără tabăra Natura izvorul vieții, pentru realizarea căreia Asociația Zöld Nap este recunoscătoare conducerii instituțiilor menționate mai sus. În același timp, mulțumim copiilor participanți, părinților lor și profesorilor pentru cooperarea lor. Având în vedere popularitatea taberei, organizatorii planifică deja o cooperare comună și punerea în aplicare a altor proiecte.
Ne întâlnim și la anul!

Videó: 

zoldnap