Hatodik alkalommal is Tavaszi Zöld Napokat szerveztek

share on:

Április 24 és 26 között a Zöld Nap Egyesület hatodik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napokat. A három napos rendezvénybe több mint háromszáz személy kapcsolódott be, mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb szórakozást, hisz volt faültetés, Mozgó Délután, patakmeder takarítás, előadások, csillagvizsgálás és kerékpár ügyességi versenyre is. A pénteki napon készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán.

A szervezők péntek reggel a helyi önkormányzattal és a Gosp-Com Kft-vel partnerségben egy patakmeder-tisztítással és szemétgyűjtési akcióval kezdték a napot. A reggeli rövid tájékoztatót követően ketté vált a csapat, az egyik fele a Szászfalu és Kézdivásárhely útvonalon, másik fele pedig a Kézdivásárhely határában és a katolikus temető külső részén szedte a szemetet. A 67 regisztrált önkéntes a délelőtt folyamán tizenhárom köbméter hulladékot takarított össze. A résztvevőket közös bográcsozással jutalmazták. Aznap rendezték meg a többéves hagyománnyal rendelkező kerékpár ügyességi versenyt. Népszerűnek bizonyult idén is az ügyességi verseny, hat kategóriában, több mint ötven gyermek mérte össze bicikliző tudását. Az volt a cél, hogy már kisgyermekkorban népszerűsítsék a kerékpározást. A szombati nap egy faültetési akcióval indult, a Sportcsarnok melletti zöldövezetre tíz hársfát sikerült elültetni, az akcióhoz szép számban csatlakozott az asztalitenisz iskola diákjai mellett a város lakossága is. A faültetők a munka elvégzésével házi készítésű tésztát fogyaszthattak el, a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének köszönhetően. A program részét képezte egy tanulmányi kirándulás is a katrosai erdőbe. Az est fő mozzanata a közös égbolt vizsgálás volt, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület alelnöke számos információt adott át a tavaszi égboltról, ismertetve az ilyenkor megfigyelhető csillagképeket, égitesteket. A szombati napon készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán. A vasárnapi programok helyszíne a Sportmotel társalgója volt. Zöld Nevelés címmel 11 órától környezetvédelmi előadások hangzottak el. Elsőként Nagy István az időjárásról értekezett, majd Zonda Balázs a kézdivásárhelyi hulladékgazdálkodást ismertette, Madarasi Csilla a Natura 2000 területek fogalmát és a megyében található természetvédelmi területek fejlesztését mutatta be, Forró Béla pedig a felelős kutyatartásról ejtett szót. Végezetül pedig Furus Levente az önkéntessé világát ismertette, bemutatva a legújabb kiadványukat is. A prezentációk szünetébe a résztvevőknek lehetőségük volt ökolábnyomot mérni. A vasárnapi napon készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán.

Partnereik voltak: Kézdivásárhely Önkormányzata, Kovászna Megye Önkormányzata, kézdivásárhelyi Sportiroda, az Erasmus+ program, Senso KFT, Zsiráf bolt és a Gosp Com Kft

Szerző: Ráduly Attila

zoldnap