Iskola másként a Bod Péter Tanítóképzőben

share on:

A Zöld Nap Egyesület csapata 2016 november 2-án és 3-án az Iskola másként héten a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tizedik és tizenegyedik osztályosait látogatta meg, egy fél napos környezetvédelmi aktivitás lebonyólítása érdekében. Az egyesület Len Csaba igazgatónak a meghívásának tett eleget. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A tevékenységet a több mint hét éves Zöld Nap Egyesület fontosabb eseményeinek vetített-képes bemutatójával kezdték a zöld naposok külön kiemelve s pontokra bontva az Erasmus + program fontosabb alprogramjait is. Így került szó többek között a rövidtávú (6-21 napos) ún. ifjúsági cserékről is, amiben 16-25 év közti fiatalok vehetnek részt és az Európai Önkéntes Szolgálatról, melynek célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. A rövid szünetet követően az idén januárban kezdődött Let`s Move (Mozogjunk) projekt spanyol EVS önkéntese Enrique De Paz Miguel osztotta meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ugyanakkor a három osztály résztvevőinek lehetősége volt számos információt megtudni Örményországról is Zhenya Ohanyan EVS önkéntes tolmácsolásában, betekintést nyerve az örmény írás rejtelmeibe is.

A tevékenységek zárásaként csapatokat kialakítva különböző stratégiákat dolgoztak ki a diákok egy képzeletbeli település megmentéséért. Minden csoport más-más intézményt képviselve próbálta a szennyeződésektől megfertőződött helységet megmenteni. Így voltak akik a helyi önkormányzatot vagy éppen, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot képviselték. A stratégiák kidolgozása után minden csapat bemutatta egymásnak a terveit, majd közösen megbeszélték azt. Bátran kijelenthetjük a csapatok nagyon hatékonynak bizonyuló megoldásait látva, hogy a Bartabás nevű fiktív település sikeresen megmentődött az őt ért szennyezésektől. Az "Egy képzeletbeli település megmentése" elnevezésű interaktív foglalkozás a Zöld Nap suli projekt alatt átdolgozott tevékenység, mely évek óta nagy sikernek örvend a diákok körében.

Ezzel a programmal a környezettudatos nevelésre szerettek volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre, ne pazaroljanak.

Támogató: Erasmus + program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derzsi Katalin és Silvia Blanco Gonzalez

zoldnap