Iskola másként a Székely Mikó Kollégiumban

share on:

A Zöld Nap Egyesület csapata 2017 június 7-én az Iskola másként hét keretén belül a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium kilencedik osztályosait látogatta meg, ahol egy egész napos környezetvédelmi aktivitást bonyólitott le. Az egyesület Krecht Gyöngyvér pedagógus meghívásának tett eleget. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán.

A tevékenységet a nyolc éves Zöld Nap Egyesület fontosabb eseményeinek vetített-képes bemutatójával kezdték a zöld naposok külön kiemelve s pontokra bontva az Erasmus + program fontosabb alprogramjait is. Így került szó többek között a rövidtávú (6-21 napos) ún. ifjúsági cserékről is, amiben 16-25 év közti fiatalok vehetnek részt és az Európai Önkéntes Szolgálatról, melynek célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. A rövid szünetet követően az idén áprilisban kezdődött Don`t trash our future:RRR projekt EVS önkéntesei osztották meg az önkéntesség során szerzett tapasztalatait. Ezáltal a kilencedikes diákoknak lehetőségük volt számos információt megtudni Örményországról, Törökországról és Spanyolországról, betekintést nyertek az adott helyszínek rejtelmeibe is, ugyanakkor Isabel Fernandez, Ayse Büșra Yilmaz és Haykuhi Harutyunyan EVS önkéntesek a feltett kérdésekre is választ adtak.

Az ebédszünetet követően az Óceánok Világnapjára emlékezvén prezentációval és kisfilmek segítségével hívta fel a vizeink fontosságára a figyelmet a Zöld Nap Egyesület elnöke. Az oktatófilmekből megtudhatták, hogy milyen károkat okoz az emberi gondatlanság és felelőtlenség. Ugyanakkor bemutatásra került egy globális probléma a talajszennyezés, a folyók és tavak szennyezése is, mely hosszútávon óriási problémát jelent a vízinövények és víziállatok életfeltételeiben. A tevékenységek zárásaként csapatokat kialakítva angol nyelven különböző stratégiákat dolgoztak ki a diákok egy képzeletbeli település megmentéséért. Minden csoport más-más intézményt képviselve próbálta a szennyeződésektől megfertőződött helységet megmenteni. Így voltak akik a helyi önkormányzatot vagy éppen, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot képviselték. A stratégiák kidolgozása után minden csapat bemutatta egymásnak a terveit, majd közösen megbeszélték azt. Bátran kijelenthetjük a csapatok nagyon hatékonynak bizonyuló megoldásait látva, hogy a Bartabás nevű fiktív település sikeresen megmentődött az őt ért szennyezésektől. Az "Egy képzeletbeli település megmentése" elnevezésű interaktív foglalkozás a Zöld Nap suli projekt alatt átdolgozott tevékenység, mely évek óta nagy sikernek örvend a diákok körében.

Ezzel a programmal a környezettudatos nevelésre szerettek volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre, ne pazaroljanak.

Támogató: Erasmus + program.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Ayse Büșra Yilmaz és Isabel Fernandez

zoldnap