Ismét utcára vonult a Kritikus tömeg

share on:

Délután öt órakor rajtolt el tegnap Kézdivásárhelyen a Kritikus tömeg elnevezésű – idei utolsó – kerékpáros felvonulás, melyre mintegy 100 bringás csatlakozott. A szeptember végi kerékpáros demonstrációt nyolcadik alkalommal szervezte meg a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával. A rendezvényről készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán!

Kicsik és nagyok pattantak nyeregbe péntek délután az Autómentes Napon, hogy a hagyományokhoz híven két keréken demonstráljanak a környezettudatos közlekedés mellett. A bringás demonstráció célja kezdetektől a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, amely mint ahogy a világban már számos helyen felismerték, alternatívát jelenthet a gépi erővel működtetett járművekkel szemben, illetve egyféle véleménynyilvánítás a kerékpárosok szempontjait figyelmen kívül hagyó úthálózatok miatt. A szervezők hangsúlyozzák, a legfőbb cél az, hogy a felvonulást követő munkanapon minél többen válasszák a kerékpárt közlekedési eszközül. A korábbi évek gyakorlatához híven a kerékpárosok, kicsik és nagyok egyaránt a céhes városi sportcsarnoknál gyülekeztek, majd a menet 17 órakor indult el, bekarikázva a céhes város központjába, onnan áthajtva az Ady Endre utcában, majd a Molnár Józsiás utca után ismét visszakanyarodva a központba és innen a sportcsarnokig jutottak el. Az esemény zárásaként a sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központnak köszönhetően  az előre beregisztrált bringások sorsolással kisebb ajándékokkal térhettek haza. A legidősebb résztvevő a 81 éves Ferencz Gábor volt. 

Az egyik résztvevő elmondta, általában kerékpárral jár mindenhová. Szerinte ez azért jó, mert egyrészt mozog, sportol, másrészt pedig így óvja a környezetét. A szervezők ezúton mondanak köszönetet az illetékes szerveknek, ugyanakkor köszönik az önkéntesek hozzájárulását és segítségét ahhoz, hogy a kerékpáros demonstráció rendezett körülmények között valósulhatott meg!

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Isa Fernandez

zoldnap