Kerékpártúrán Cófalván

share on:

Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának sportirodája és a Zöld Nap Egyesület kerékpártúrát szervezett augusztus 10-én a céhes város és Cófalva között. A biciklitúrán készült fotók megtekinthetőek itt.

Kirándulásunk elsődleges célja a „Nemere Útja” elnevezésű projekt folytatása volt, amelyet a kolozsvári Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság és a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kezdeményeztek Felsőháromszéken. Reggel 8 órakor 13 résztvevővel indultunk a Sinkovits stadion elől. Szentkatolna után Imecsfalvát érintettük, majd Székelypetőfalván megpihentünk és megáztattuk lábainkat a faluvégi Fortyogó Fürdő hideg vizében. Székelytamásfalva fele őzet is láthattunk a búzamezőben. Megpihentünk a Thúry-Bányai kúria árnyékában és Szörcse fele folytattuk utunkat. Orbaiteleken belülről is megcsodálhattuk a 2009-es esztendőben felújított Horváth-nemesi udvarházat. Cófalva és Várhegy következett, majd Lécfalva. Itt a falu boltosa figyelmeztetett, hogy Márkosfalva fele lehetetlen kerékpárral közlekedni a nagy sár miatt. Rövid tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy nekivágunk a mezőnek.

Órákba telt, amíg átértünk Barabás Miklós szülőfalujába, ahol kedves asszonyok almával és friss vízzel kínáltak meg bennünket. Martonfalván áthaladva Hatolykára kerekeztünk, itt Fejér Éva gazdasszony meleg pityókatokánnyal örvendeztette meg biciklis csapatunkat. Ezúton is köszönjük kedvességét. Szinte beesteledett, mire Szentkatolna után Kézdivásárhelyre hazaérkeztünk. Nagyon szeretnénk, ha a Nemere Útja (amelynek egy részét ma lejártuk) működőképes lenne idővel, kerékpározó turistákat csalogatva vidékünkre, és reméljük, hogy egyre több háromszéki polgár fogja használni majd ezt az utat, hiszen biciklizve kirándulni többszörös haszonnal jár: nem szennyezzük a környezetünket káros gázok kibocsátásával, egészséges életmódot folytatunk és utazásunk során percenként gyönyörködhetünk Isten csodálatos alkotásában, a természetben.

Hírszerző: Kocsis Zoltán

Fotó: Ráduly Attila

zoldnap