Kezdetét vette az Environment+ (Környezet+) projekt

share on:

Június 10-én Environment+ (A környezet+) címmel a Zöld Nap Egyesület sajtótájékoztatót tartott a szervezet irodájában. Hétfő délelőtt Ráduly Attila projektkoordinátor ismertette az elmúlt hetekben megkezdődött projektet. A sajtótájékoztatón jelen volt Kis Emese mentor, a spanyolországi Joan Romero, a törökországi Asiye Demirci és magyarországi Bagyinka Ágota EVS önkéntes. Augusztusban két újabb önkéntessel, ezúttal két hölgyel, a grúz Salome Pirtskhelavával és az örmény Mariam Sargsyannal bővül a csapat. 

A Zöld Nap Egyesület hetedik EVS projektje az Environment+ nevet kapta, melynek célja felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, az egészséges életmódra és az egészségmegőrzésre. A rendszeres mozgás három legfontosabb alappillére az elhatározás, a cselekvés és a kitartás. A több mint egy éven át tartó projekt ideje alatt színesebbnél színesebb rendezvények azok számára teremtenek alkalmat, akik még nem tették meg az első lépést. Mindemellett a természeti erőforrások fenntartása elengedhetetlen a környezet tisztaságának és szépségének megőrzéséhez az elkövetkező generációk számára. A hagyományos kerékpáros tevékenységek mellett a projekt keretén belül az idén is nagyobb hangsúlyt fektetnek a Nemere Útja fejlesztésére, a Mozgó Délutánok rendezvénysorozatra, a szaladás (tájfutás, futóversenyek, 24 órás futás stb..) és az asztaliteniszezés népszerűsítésére is. A változatos tevékenységek hatására várhatóan a résztvevők közelebb érzik majd magukhoz a mozgást, mint a testi és lelki egészség megőrzésének egyik módját; szívesen és gyakrabban űzik majd ezeket a sportágakat, valamint, látva a figyelemfelkeltő erőfeszítéseket, egészséges életmód kialakítására törekszenek.

Az önkéntesek segítségével különös figyelmet fordítanak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) és a különböző ifjúsági cserék által kínált lehetőségek népszerűsítésére. A háttérmunkákból is kiveszik a részüket, promóciós termékeket készítenek, beletanulnak a blog- és vlogvezetésbe, illetve nyelvleckéken vesznek részt. Ugyanakkor a három településen (Kézdivásárhely, Albis és Kézdikővár) zajló zöld nap sulik folytatását, a nyelvklubok és a nemzeti estek szervezését is magába foglalja ez a projekt.

A projektet az Erasmus+, Európai Önkéntes Szolgálat pontja támogatja, melynek egyik főpartnere a helyi sportiroda akivel együtt e nemes céltól vezérelve szerveznek meg különböző eseményeket.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derzsi Katalin és Iochom István

zoldnap