Kilencedik alkalommal emlékeztek meg a békéről

share on:

Szeptember 21-én a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilencedik alkalommal ünnepelte meg a béke nemzetközi világnapját. A nap mottója: Együtt a békéért – tisztelet, biztonság és méltóság mindenkinek! Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A zöldnaposok a csütörtöki eseményt a Bod Péter Tanítóképzőben kezdték ahol az iskola udvarán a szeretet jelét tömegkirakóssal jelenítették meg, ismertetve a rendezvény célját is. Ezt követően a kézdialbisi oktatási intézménybe ellátogatva vetített-képes előadással és különböző kézműves tevékenységekkel hívták fel a gyerkőcök figyelmét a nap fontosságára. A kisiskolások egy-egy mondatban fogalmazhatták meg a békével kapcsolatos gondolataikat, feltüntetve a kezüket ábrázoló színes kartonpapírokra, melyet a céhes városi Sportcsarnokban függesztettek ki a szervezők. "A kisközösségeinkben és a családokban kell megteremtenünk a békét. Nem harcosokat kell nevelnünk, hanem hősöket." - hangzott el a megemlékezéseken.

A szervezők a tematikus ünnepnapot a kézdivásárhelyi Sportcsarnokban előterében folytatták kialakítva a béke nemzetközi szimbólumát. A béke témájú versek és üzenetek kilenc különböző nyelven hangzottak el Tofán Maja, Bonda Botond, Alexa Cîrstian, Marthi Vanda Orsolya, Vitályos Emőke, Marthi Klaudia Paula, Haykuhi Harutyunyan, Ayse Büsra Yilmaz és Isa Fernandez előadásában. António Guterres ENSZ-főtitkár idei üzenetét Kis Emese, a Bod Péter Tanítóképző tanára tolmácsolta. Az esti program színvonalát Klára Kamilla és Dombai Hanna végzős diákok által előadott dalok emelték. A happening zárásaként a Tégy egy lépést a békéért! fáklyás békefutással készültek a szervezők. A Békefutás célja egy egyszerű gondolatra épült. Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. A szervezők köszönik minden résztvevőnek a jelenlétet.

Az esemény partnere a Bod Péter Tanítóképző és a kézdivásárhelyi Nők Egyesülete,  támogatója Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derzsi Katalin

zoldnap