Negyedik alkalommal is megszervezték a Tavaszi Zöld Napokat

share on:

 Április 19 és 21 között a Zöld Nap Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napokat, amelyen több mint százötvenen vettek részt, mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb szórakozást, hisz volt kerekasztal megbeszélés, előadások és kerékpár ügyességi verseny is. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán! Pénteken 10 órától a szervezet irodájában (33. udvartér 1. szám) várták azokat, akik szívesen kipróbálnák a külföldi önkénteskedést. Idáig egy jászvárosi, román anyanyelvű és egy csíkszeredai lány vállalkozott erre. Aki jelentkezne európai önkéntesnek, annak a következő pályázati leadási határidő május 1. Aznap rendezték meg a kerékpár ügyességi versenyt is partnerségben a helyi sportirodával. Délután az immár hagyománnyá vált civil kerekasztal megbeszéléssel folytatódott a három napos Tavaszi Zöld Napok.

 A kerekasztal-beszélgetést a Civilek Háromszékért Szövetséggel (CIVEK) közösen hívta össze a kézdiszéki nonprofit szervezeteket, hogy különböző témákat tárgyaljanak meg. Itt terítékre került az év civil szervezete díj, a civil pályázati adattár, a Sepsi zöldút füzete, a Nemere útja fejlesztése. Bemutatták a Székely Kurázsit és a Zöld Napok újság legújabb számát, valamint meghirdették "Az újrahasznosítás mestere" című új versenyt. Ezenkívül a civil szervezeteket érintő problémákról, megmozdulásokról tanácskoztak. A szombati napon tizenharmadik alkalommal szervezték meg a használt olajgyűjtést. A felállított két gyűjtőponton 73 liter háztartási olaj, 7 kg szárazelem, 1 zacskó papír, CD és DVD lemezeket is gyűjtöttek az aktivisták. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet! Márpedig minden háztartásban keletkezik használt sütőolaj, amivel nem tud mit kezdeni. majd a komposztálás technológiáját ismertették; a napot egy természetfilm bemutatásával zárták. A vasárnapi programok helyszíne a Vigadó Művelődési Ház volt. Zöld Nevelés címmel 11 órától környezetvédelmi előadások hangzottak el.

 Elsőként Gema Puerma Castillo az olíva bogyókról értekezett, majd Jancsó Katalin az ehető és a mérgező gombákat mutatta be, Boga Emese-Margit Thájföldön és Kambodzsában észlelt élménybeszámolóját szemléltette, Kristály Tibor a CSOMÁD-BÁLVÁNYOS Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás mutatta be, Bandi Zsolt pedig "a mi évszázadunk avagy a hulladék évszázada?" kérdésre adott választ. Végezetül pedig Bálint Botond Transylvanian Wildlife Project alakulását ismertette. A prezentációk szünetébe a résztvevőknek lehetőségük volt ökolábnyomot mérni. Az előadásokat követően kvíz segítségével kiértékelték azokat és levetítették a fontosabb eseményeket képekben. Ezzel párhuzamosan az előtérben a Pro Pectus Egyesület egy standot állított fel, ahol különböző hulladékokból készültek újrahasznosított tárgyak. Partnereik voltak: Kovászna Megye Tanácsa, Kézdivásárhely Önkormányzata, Fiatalok Lendületben program, Vigadó, Pro Pectus Egyesület, Turóczi Mózes Egyesület, a kézdivásárhelyi sportiroda, CIVEK Szerző: Ráduly Attila

zoldnap