Környezetbarát postaláda program Székelyföldön

share on:

A kezdet A Környezetbarát postaláda programot 2008. szeptemberében indította a Zöld SzékelyFöld Egyesület, azzal a céllal, hogy aktív fellépésre buzdítsa azon személyeket, akik nem szeretnének nap mint nap szórólapokat találni a postaládájukban. A matricákat átvenni egy kis adatlap kitöltésével lehetett, melyben megjelent az igénylő postacíme, amely a későbbiekben fontos volt a program sikerének szempontjából. Ugyanis a visszaküldött szórólapokat, amelyeket a felhívás ellenére a postaládába dobtak, eljuttattuk a kibocsátó céghez egy programismertető és egy kérés kíséretében, melyben megkérjük, hogy az elkövetkezőkben vegyék figyelembe a lakosok kérését. Habár ez látszólag elkomplikálta a programot, szükség volt rá azért, hogy ne csak egy felhívásban merüljön ki a program, hanem valós figyelemfelkeltés is szülessen a cégek irányába.

A folytatás Azért, hogy könnyebben vissza lehessen juttatni a szórólapokat egyesületünkhöz, egy nagy postaládát helyeztünk el Csíkszereda központjában, a piaccsarnokban, amelybe bedobhatták a programban résztvevők a postaládájukban talált szórólapokat. 2010: Feltevődött a kérdés, hogy hogyan lehet nagyobb érvényt szerezni az ilyen jellegű véleménynyilvánításnak? Ha az elmúlt év elképzelését követjük, akkor jóval kevesebben kapcsolódnak be a programba, de aki igen, az a kitöltött részvételi adatlap segítségével általunk visszaküldheti a reklámanyagot az azt kibocsájtó cégnek. Viszont, ha az adatlap kitöltése, és visszaküldési kötelezettség nélkül folytatjuk a programot, szabadon átvehető lehetőségeket biztosítunk székelyföldi városokban az érdekelteknek, akkor jóval nagyobb lehet a program elterjedése. Így természetesen jóval kevesebb esélyünk van már a nyomásgyakorlásra. Ez évtől e második lehetőséget igyekszünk kipróbálni, azonban továbbra is vállaljuk, hogy az aki részt vesz a programban és eljuttatja hozzánk a felhívás ellenére a postaládájába kerül reklámanyagot, mi visszaküldjük a cégnek. Januárban újabb matricákat nyomtattunk, és a programot kiterjesztettük Csíkszeredán kívül Székelyföld több városára is (Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Kézdivásárhely, Székelykeresztúr, Sepsiszentgyörgy), ahol különböző partnerektől térítésmentesen lehet igényelni a matricákat. Ez alkalommal nem csak „Nem kérünk reklámújságot, szórólapot!”, hanem „Szórólap, reklámújság? Igen, jöhet!” feliratokkal is készítettünk matricákat. Megtörtént már néhányszor, hogy amikor egy programot kezdeményezünk, akkor „szemrehányást” kapunk, hogy csak az egyik érintett kategóriával foglalkozunk. Így -habár célunk a szórólap áradat visszaszorítása- jelen esetben készítettünk matricákat mindazoknak is akik igénylik, elolvassák a szórólapokat. Szükségessége az elkövetkezőkben elválik. Tőlünk nyugatabbra már bevett szokás a reklámanyagokhoz való ilyen jellegű viszonyulás, lakossági véleménynyilvánítás, ez hasznos lehet a lakosoknak és a termékeiket népszerűsíteni szándékszó cégeknek egyaránt.

Felmerülő nehézségek: A legnagyobb nehézséget a kihelyezett matricák letépése, lekaparása jelenti. Mivel elég sok helyszínen tapasztalható, hogy megrongálják ezeket, egyértelműnek tűnik, hogy a szórólapokat kihordók a felelősek ezért. Persze ezek egyelőre csak feltételezések.

Jelenleg a következő helyszíneken lehet igényelni az öntapadósokat: 1. Csíkszereda Kájoni János Megyei Könyvtár – Tudomány-technika részleg Szakszervezetek Művelődési Háza Szabadság tér 16. sz., II. emelet, 41-es terem Hétfő–Péntek 9–17 óra – Történelem, művészetek részleg Mikó vár, Vár tér 2. szám, Hétfő–Péntek 8–17 óra Pallas-Akadémia Könyvkiadó és Könyvkereskedés Petőfi utca 4 szám tel: 0266-371036 2. Székelyudvarhely Székelyudvarhelyi Mikrovállalkózók Szövetsége Kossuth Lajos utca 43. szám tel: 0740–007465 3. Gyergyószentmiklós Ifitéka Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Szabadság tér 22. szám Tel/fax: 40–266–364056 Hétfő–Péntek: 7.30–14.00 4. Marosvásárhely Asertiv Alapítvány Haladás utca 11/1. Tel: 0742–290372 Hétfő–Péntek: 8–11 óra, 14–16 óra SC. Zetam-Plm SRL. (a MOL benzinkúttal szemben) Dózsa György utca 147. szám Hétfő–Péntek: 10–18 óra, Szombat: 10–14 óra Tel: 0265–265173 5. Kézdivásárhely Zöld Nap Egyesület Ráduly Attila, tel: 0766–611066 Vigadó – titkárság Gábor Áron tér 21. szám Tel. 0267–361081 Hétfő–Péntek: 8–16 óra 6. Székelykeresztúr Orbán Balázs Gimnázium – titkárság Orbán Balázs utca 1. szám Tel: 0266–242752 Hétfő–Péntek: 8–12 óra 7.Sepsiszentgyörgy Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron utca, 14. szám Tel: 0267-351-609 Hétfő: 9–15 óra Kedd–péntek: 9–19 óra Szombat: 9–13 óra

Hatékonyság: Elég gyakran felmerül a kérdés, hogy egy ilyen jellegű program mennyire tud eredményes lenni, mennyire tudja elérni a célját? Összességében elmondható, hogy a programban résztvevők kevesebb szórólapot találnak postaládájukban, eltekintve pár cég anyagaitól, a kihordók figyelembe veszik a felhívást. Vannak akik azt mondják, hogy a program hasztalan, mert úgysem lehet változtatni a dolgok menetén, és sok esetben az öntapadós ellenére kerülnek szórólapok a postaládába. A másik tábor szerint sok esetben a matrica hatására csökken a szórólapok mennyisége, és érdemes folytatni a programot. Az egyesület álláspontja az, hogy a temérdek, sokszor mindennapos szórólapáradat passzív elviselésével szemben próbáljunk meg érvényt szerezni a tulajdonjogainknak. Ezért teremti meg a programmal az agresszív reklámozás elleni fellépés lehetőségét.

Az eredmények hosszabb távon várhatóak, ha a program beépül a köztudatba, és ha kialakul a tudatos fogyasztók rétege, akik élnek döntési jogukkal. Bővebb információk: Csonta László Zöld SzékelyFöld Egyesület 0742-125368

zoldnap