Környezetvédelem a háztartásban

share on:

Egy kézdivásárhelyi polgár évente kb. 1 köbméter szemetet termel. Ezt a szemetet el kell szállítani, tehát pénzbe, energiába kerül, no...meg sok levegőszennyezésbe, mert a Közművek KFT teherautója gázolajjal működik. Minél több a szemét, annál több gázolaj ég el a hulladék elszállítása során.

Ha lakik a közelünkben egy ismerős, aki állatokat tart, akkor hozzájárulhatunk a tiszta levegő megóvásához a következőképpen:

Szelektíven gyűjtjük a szerves hulladékot és naponta, kétnaponta elvisszük a tyúkoknak, disznóknak, kutyáknak, macskáknak vagy teheneknek, lovaknak a szomszédba. (esetleg távolabbra, ha nem lakik közelünkben senki állattartó gazda)

....ily módon a kukába kerülő háztartási hulladékunk felére csökken és később telnek meg a konténerek, mint egyébként.....tehát, kevesebb pénzt fizetünk a szemétszállításért és kevesebbszer jön ki a szemétszállító autó, kevesebb üzemanyag fogy el, kevesebb gáz ég el, tisztább marad városunk levegője.

Az igaz, hogy nem a legkényelmesebb elvinni 100-200, esetleg 500-600 méterre a szerves hulladékot, de nekünk sem árt egy kis séta, az csak jót tesz az egészségünknek.

Gyűjtsük hát külön a szerves hulladékot, amennyiben lehetőség van erre, és ezáltal spórolunk, mozgunk és nem utolsó sorban teszünk egy jókora lépést a tiszta levegő megőrzése érdekében.

Kocsis Zoltán, kézdivásárhelyi szeméttermelő polgár

zoldnap