Seară națională georgiană pentru prima dată în Târgu Secuiesc

share on:

În data de 29. octombrie 2019. Asociația Zöld Nap a organizat cea de-a 18-lea seară națională la Casa de Cultură Vigadó din Târgu Secuiesc. De data aceasta, participanții au făcut cunoștință cu cultura și tradițiile georgiene în urma prezentării oferite de Salome Pirtskhelava. Pozele de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a asociației.

Cei prezenți au fost întâmpinați de Ráduly Attila, președintele organizației, care a relatat că evenimenul este o premieră, Georgia fiind prezentată pentru prima oară în cadrul unei seri naționale organizate de Asociația Zöld Nap. Voluntara ESC, Salome Pirtskhelava, care își continuă activitatea la asociație până la sfârșitul lunii aprilie în cadrul proiectului Environment+, a vorbit în cadrul evenimentului despre aspectele istorice și georgrafice ale Gerogiei, a prezentat principalele atracții turistice, costumul tradițional și cele mai importante personalități georgiene din domeniul științific și cultural. La capitolul festivităților am aflat că, georgienii, cu ocazia sărbătorilor, pun accent pe specialitățile culinare, iar sărbătoarea națională cea mai importantă este Ziua Independenței din 26 mai. Surpriza evenimentului  a fost recitarea poeziei ”Szeretlek, Kedvesem!” de Petőfi Sándor, în limba georgiană, poezie învățată de Salome în copilărie, la îndrumarea tatălui său.

După prezentare participanții au avut ocazia să încerce Mchadi panini nadugh, pâinea gerogiană din făină de porumb. Șirul serilor naționale continuă în luna decembrie, când voluntara din Turcia, Asiye Demirci își va prezenta țara.

Proiect realizat cu sprijinul Corpului European de Solidaritate și al Casei de Cultură Vigadó.

Autor: Ráduly Attila

Foto: Mariam Sargsyan

zoldnap