Ökotudatosítás

share on:

2017. május 17-én kezdődött az az országos kampány, aminek Kovászna megyei főszervezője a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere Közösségi Fejlesztési Egyesület. Az elmúlt napokban maksai, a berecki, a mikóujfalusi, a rétyi, a bardoci, a nagyajtai, a középajtai és az esztelneki iskolákat keresték fel az illetékesek, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

Az oktatási intézményekben a diákoknak Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke tartott előadást, aki a gyerekek számára érthetően magyarázta el, hogy mennyire terheli a környezetet egy pillepalack vagy alumíniumdoboz, ha az nem a megfelelő helyre van eldobva. A környezetvédelmi szakember a komposztálás fontosságára is felhívta a figyelmet, majd arra kérte a diákokat, hogy a szüleiket is győzzék meg arról, válasszák külön a hulladéküveget, papírt, pillepalackot és más szelektíven gyűjthető hulladékot.

Ambrus József, a főszervező egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a gyerekeket az október végéig zajló kampány során értékes nyereményekkel díjazzák. Kifejtette: a hulladékot muszáj szelektíven gyűjteni, mivel az országnak vállalása van e tekintetben az Európai Unió felé, és amennyiben azt nem teljesíti, akkor büntetést kell fizetni (legutóbb 80 lejt tettek rá egy tonna hulladékra emiatt). Az előadás végén csoportkép készült a gyerekekkel, és a kampány kabaláját képező földgolyóval.

A beszámoló a csütörtöki Székely Hirmondóban jelent meg.

Fotó: Ayşe Büşra Yılmaz, Derzsi Katalin és Haykuhi Harutyunyan

zoldnap