Zöld praktikák EVS ismertetővel a Zöld Kisérlet táborokba

share on:

A Zöld Nap Egyesület csapata meghívást kapott a zabolai Csipkés Táborban megszervezésre kerülő Zöld Kisérlet cimű rendezvénysorozatba. A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által kezdeményezett környezetvédelmi projekt több részből állt. A Zöld Naposok a Babeș - Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat Környezettudomány szakos hallgatói és a Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelem szakos diákjai számára tartottak egy-egy interaktív bemutatót a Gondolkodj zölden! Színezd az életed projektről. A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán

A bemutató során kitértek a csomagolóanyagok különböző fajtáira és a szemét keletkezését megelőző tudatos gondolkodás előtérbe helyezésére. A hétköznapi gyakorlatban egyre jobban elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtés formái, de vajon tudjuk-e, hogy a megvásárolt és aztán a szemétbe kerülő csomagolások milyen anyagból készülnek, és ezek közül melyiket tudnánk igazán környezetbarát módon használni? A résztvevő fiatalokat ezen alapvető kérdések megválaszolására és a szelektálás utáni újrahasznosítási praktikák ismertetésére helyezték a hangsúlyt.  

A tevékenységek második felében Ráduly Attila a szervezet elnöke bemutatta az Erasmusz plusz programon belül az Európai Önkéntes Szolgálatot. Enrique, Silvia és Zhenya önkéntesek a bemutatkozást követően megosztották a diákokkal a motivációjukat az önkéntesség iránt. Néhányan közülük azt kérdezték tőlük Miért választották éppen Romániát? A válasz majdnem azonos volt mindhármuk részéről. A EVS keretén belül először egy projektet kell választani, nem csak a megfelelő országot kell keresni, mert nehéz megtalálni abban az országban a számodra tökéletes projektet. Ez egy jó tapasztalat, az EVS lehetőséget biztosít arra, hogy megismerd önmagad, amit igazán szeretnél tenni az életben, és egy nagyon jó élménnyel leszel gazdagabb. Még ha nem is annyira jó tanulunk belőle, mert tanulhatunk a negatív helyzetekből is.

A kézdivásárhelyi zöldek köszönik a meghívást Kiss András Istvánnak.

Fotó: Derzsi Katalin

zoldnap