Szelektíven a dálnoki óvodában

share on:

A Zöld Nap Egyesület csapata meghívásnak eleget téve május 18-án, a dálnoki óvodába látogatott el. A mintegy kétórás tevékenységbe 18 óvodás kapcsolódott be, melynek fő célja a szelektív hulladékgyűjtés tudatosítása volt a gyerekek körében. Ma még mindig nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított a hasznosításuk. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

Az ovisok miután több tárgyat (pille palack, tetra-pack, karton, újságpapír, narancshéj, üveg stb..) érintettek meg, megbeszélték melyik milyen anyagból készült és melyiket milyen színű, jelzésű kukába kell tenni. Ezután egy interaktív tevékenység segítségével gyakorlatba is ültethették a tanultakat. A játék során  párokat alakítva, az egyik gyerek volt a játék bábúja, a másik meg a dobó és a végrehajtó. Így a földre, megszámozott körökbe hulladékokat helyeztünk el, majd a dobó miután dobott a bábú a megfelelő kockába lépett, ezután a társak közösen megbeszélték, hogy a hulladék melyik kukába jár, majd a dobó – végrehajtó a megfelelő kukába helyezte azt. Amennyiben a hulladékot nem sikerült a helyes kukába tenni, közösen megbeszéltük, hol lett volna a megfelelő helye. A nap záróeseményeként Büsra és Haykuhi EVS önkéntesek több érdekes játékkal készültek, mely tetőzte a gyerekek feloldozását.

A tevékenység során a gyerekek közelebb kerültek a szelektív hulladékgyűjtés fogalmához és tudatosult bennük annak fontossága. A legjobb hulladék a "nem keletkező hulladék", a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni.

Támogató: Erasmus plusz program

Szerző: Derzsi Katalin

zoldnap