Érkezés utáni tréning Bukarestben

share on:

Május 22-27 között Bukarestben került megszervezésre az EVS önkéntesek érkezési tréningre, melynek lényege az önkéntesek felkészítése a projektjükre. A Nemzeti Iroda által szervezett képzés során részletesen és sok oldalról, különböző módszerekkel megközelítve adták át a képzők az Európai Önkéntes Szolgálat lényegét.

A 28 résztvevő megtudhatta mi a célja az önkéntes szolgálatnak, milyen munkát várnak tőlük, mit várjanak el maguktól, hogy és miképp tudnak a legtöbbet kihozni ebből az évből ugyanakkor mire is kell vigyázzanak. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg. Az alábbiakban Isabel Fernandez a Zöld Nap Egyesület spanyol önkéntese gondolatait ismerhetjük meg aki, Ayse Büșra Yilmaz török és Haykuhi Harutyunyan örmény önkéntessel vett részt az egy hetes tréningen.

"Az út Bukarest fele tele volt izgalommal és egy fajta idegességgel is, mely az otthont adó város elhagyásával járt valamint az izgalommal, hogy új emberekkel és barátokkal fogunk találkozni. Az első találkozóra vasárnap este került sor, melynek keretén belül különböző játékokat alkalmazva ismerhettük meg egymást jobban, majd kor, valamint országok szerint két csoportra osztottak bennünket. A következő napokban többek között tanulhattunk az Erasmus+ programról, az EVS-ről , Cignáról, majd a Youthpassról valamint a mentor szerepéről és lehetséges esetekről a projektünk ideje alatt. A későbbiekben pedig csapatmunkáról, szerepekről, konfliktusokról, a különböző kultúrákról, interkultúralitásról is szó esett valamint a Nemzetközi Ügynökség munkatársaival is lehetőségünk adódott elbeszélgetni.

Az első csoport trénere Andra és Mustata volt, valamint a másik csoportnak Nico és Madalina, ők voltak azok akik végigvezették a hetet számunkra. Az egy hét alatt azonban nem csak a jogainkról és kötelességeinkről tanulhattunk, hanem megismertünk más önkénteseket is és lehetőségünk volt megtanulni hogy mi magunk vagyunk felelősek a saját sorsunkért vagy szerencsénkért. Egy óriási lehetőséget kaptunk, hogy olyan tulajdonságokat és attitűdöket nyerhessünk, melyek egy életre szólóak lesznek és melyeket nem a könyvek oldalairól sajátíthatunk el."
 
 

zoldnap