Salamon Ferenc: El van bütülve - könyvbemutató

share on:
2017. április 21-én, pénteken 19 órától a Vigadó Művelődési Ház galériájában a Tavaszi Zöld Napok keretén belül Salamon Ferenc: El van bütülve - Háromszéki szólások, kifejezések könyvbemutatóján vehetnek részt. A legtöbb kifejezés, szólás a régi székely települések erkölcsi értékrendjét, sajátos világát idézik, a székely ember konok szembeszegülését az időjárási viszonyokkal, a mostoha sorssal, a megsemmisítő, értékpusztító történelmi erőkkel szemben.
 
Élni és túlélni, legyőzni a halált, a humor erejével felülkerekedni a bánaton, szomorúságon, bosszúságon. Ezek a szófordulatok kifejezik a kimondhatatlant, elsimítják bennünk a lét abszurditásából adódó feszültségeket. A szerző nemcsak a “szúrágta, okkersárgára fakult, árvíz áztatta és tűzvész nyaldosta, cafatokra mállott írásos dokumentumokat” böngészte át, hanem résztvevő megfigyelőként, gyakran maga is a játék részeseként, saját anyanyelvi és közlésbeli tudásának nyelvi fordulatait használva bírta szóra adatközlőit. Az összmagyarság számára oly jelentős szólásgyűjtemények (pl, O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások című munkája, mely 12 kiadást is megért), sajnálatos módon nem tartalmazzák ennek a tájegységnek a jellegzetes nyelvi anyagát. Éppen ezért a szerző egyik fő célkitűzése az, hogy a székely szókapcsolatok kerüljenek be az összmagyar nyelvhasználat vérkeringésébe. Salamon Ferenc erős hite szerint a magyar nyelv pallérozásának manapság egyik megkerülhetetlen kútfője a népnyelvből való tudatos átvétel. A több ezer állandó szókapcsolatot tartalmazó gyűjtemény bizonyítéka annak, hogy a székely ember nemcsak hagyományőrző, de hagyományteremtő is, nyelvi leleménye derűs, ízes és zamatos!
A szerző életrajzi adatai: Sepsiszentgyörgyön született 1948-ban, a Mikes Kelemen Líceumban érettségizett, elvégezte a marosvásárhelyi tanárképző főiskolát, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarát. Tanárként 40 évet, művelődésszervezőként 7 évet dolgozott. Fő kutatási területe Háromszék művelődéstörténete.

 

zoldnap