Szelektíven a gelencei Napköziben

share on:

Gáspár Annamária és Cseh Szidónia pedagógusok meghívásának eleget téve március 30-án, a gelencei napköziotthon nagy csoportosaihoz látogatott el a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület  csapata. A mintegy kétórás tevékenységbe 16 óvódás kapcsolódott be, melynek fő célja a szelektív hulladékgyűjtés tudatosítása volt a gyerekek körében. Ma még mindig nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított a hasznosításuk.

Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

Az ovisok miután több tárgyat (pille palack, tetra-pack, karton, újságpapír, narancshéj, üveg stb..) érintettek meg, megbeszélték melyik milyen anyagból készült és melyiket milyen színű, jelzésű kukába kell tenni. Ezután egy interaktív tevékenység segítségével gyakorlatba is ültethették a tanultakat. A játék során  párokat alakítva, az egyik gyerek volt a játék bábúja, a másik meg a dobó és a végrehajtó. Így a földre, megszámozott körökbe hulladékokat helyeztünk el, majd a dobó miután dobott a bábú a megfelelő kockába lépett, ezután a társak közösen megbeszélték, hogy a hulladék melyik kukába jár, majd a dobó – végrehajtó a megfelelő kukába helyezte azt. Amennyiben a hulladékot nem sikerült a helyes kukába tenni, közösen megbeszéltük, hol lett volna a megfelelő helye. A nap záróeseményeként Enrique és Silvia EVS önkéntesek egy érdekes játékkal készültek, mely tetőzte a gyerekek feloldozását. A tevékenység során a gyerekek közelebb kerültek a szelektív hulladékgyűjtés fogalmához és tudatosult bennük annak fontossága. A legjobb hulladék a "nem keletkező hulladék", a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni.

Az egyesület tagjai köszönik az óvónők a szíves fogadtatását és lelkesen várják a következő találkozásukat, ahol terveink szerint az erdő világát fogjuk közösen a gyerekekkel felfedezni.

Támogató: Erasmus plusz program és a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács

Szerző: Derzsi Katalin

Fotó: Ráduly Attila

zoldnap