Társas magány - ificsere beszámoló

share on:

Zöld Nap Egyesület egy újabb külföldi lehetőséget kínált kézdiszéki fiataloknak 2019. szeptember 13-22 között a „Közösségi háló - társas magány” program keretén belül az Erasmus+ résztámogatásával.  Az eltöltött napok során készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán és egy rövid videó pedig az alábbi linken tekinthető meg. 

Az ificsere elsődleges célja volt, hogy a közösségi tevékenységek által, egymást ösztönző együttműködések kialakításával növeljék a fiatalok aktív társadalmi szerepvállalását, valamint egyéni szinten segítsék őket, hogy valódi társas kapcsolatokat alakítsanak ki a virtuális helyett.  Az első napok egymás nevének és kultúrájának megismerésével teltek, a fiatalok felírtak néhány, a saját területükre jellemző tájszót, és a többi csapatnak ki kellett találnia, vajon mit jelenthetnek. A többi nap során csapatokra osztódva plakátokat készítettek, okostelefonokat és applikációkat terveztek, saját kezűleg játékokat készítettek, valamint az onilne tartalmak veszélyeibe és lehetőségeibe is betekintést nyertek. Ezen kívül megismerkedtek a társas magány fogalmával, az Erasmus+ programmal és akinek már volt személyes tapasztalata a témával kapcsolatban, megosztotta azt.

A napi teendők után sor került a nemzetközi estekre, ahol a különböző országokból érkezett ifjak bemutathatták nemzeti ételeiket, szokásaikat, kultúrjukat és nagy sikert aratott a résztvevők körében. Szabadidejükben a fiatalok bejárták Eger városát, megtekintették a kilátást a Minaretből, ellátogattak a Szépasszony-völgybe, pihentek a patak mellett és egyéb csapatépítő jellegű tevékenységgel töltötték az időt: többek között tollaslabdáztak, futballoztak és kártyáztak is, meséli az egyik résztvevő.

„A tíz nap nagyon hamar elrepült, tele mókával, nevetéssel, és új barátságokkal. Utolsó este egy nagy csoportba tömörülve értékeltük az elmúlt napokat, utána pedig játszottunk, az éjjel folyamán volt alkalmunk bújócskázni is. Számomra ez pár  nap életem legmeghatározóbb rendezvénye volt.” A résztvevő fiatalok ezúttal is köszönik a Zöld Nap Egyesületnek, az egri Terragora Vidékfejlesztési Közösségnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Fotó: Jancsó Helén és Dimény Barbara

zoldnap