Természet az élet forrása - zöld tábor Szentkatolnán

share on:

2017 augusztus 28-30 között Szentkatolnán az elmúlt évek negyedik környezettudatos táborát szervezte meg a Zöld Nap Egyesület. A hagyományokhoz híven a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A Kovászna Megye Hulladékgazdálkodási Egyesülete és az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesület résztámogatásával megszervezett táborban 30 gyerek és önkéntes vett részt Kézdivásárhely, Uzon, Dálnok, Szentlélek, Bodok és Szentkatolna településekről, többen már negyedik alkalommal tértek vissza a számukra sok újdonságot, meglepetést és felejthetetlen élményeket tartogató eseményre. A változatos és játékos programok mellett a tábor célja volt a természetvédelem fontosságára való figyelemfelkeltés, illetve a játékos tanulás előtérbe helyezése is. Színesítette a programokat, hogy mindezt kooperatív módon, csoportokban tevékenykedve tehették meg a táborlakók. A hétfő reggeli érkezés után a szálláshely elfoglalásán és a tábornyitáson volt a hangsúly, azután pedig elkezdődött az igazán "sűrű" program. Délben a csapatépítő tevékenységek mellett a kreatív újrahasznosításról és a tömegközlekedésről beszélgettek, vitáztak, majd a tábori szabályzat kidolgozását követően szabadprogram következett. A kedd reggeli torna után a szelektív hulladékgyűjtésen és az egészséges táplálkozáson volt a hangsúly, délután a tanulók kézműves foglalkozásokon vettek részt, újrahasznosítható anyagokból (PET-palackrongyújságpapírjoghurtosdoboz stb.) különböző dísztárgyakat és használati tárgyakat készítettek. A vacsorát követően filmvetítéssel fejezték be a napot a szervezők. Szerdán a résztvevők meglátogatták a Lécfalván induló Integrált Hulladékkezelő Központot, valamint a kézdivásárhelyi víztisztító állomást, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a fenntartható hulladékgazdálkodás és a felelős vízgazdálkodás rejtelmeibe.

A lécfalvi látogatás kapcsán Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta: ”meggyőződésem, hogy a gyerekeken keresztül sokkal hatékonyabban jutnak el üzeneteink a szülőkhöz, sokkal fogékonyabbak az újra, gyorsabban sajátítják el azokat az egyszerű, de fontos lépéseket, hogy miként kell a hulladékkal gazdálkodni, hiszen a szelektív gyűjtés lényegében ezt jelenti. Olyan, általunk termelt melléktermékről, a hulladékról beszélünk, amely azon kívül, hogy esztétikailag és egészség szempontjából is szennyezi környezetünket, raktározása és szállítása pedig pénzbe kerül. Öröm látni, hogy a gyerekek szinte percek alatt tanulják meg a helyes szelektív gyűjtést".
Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgatója szerint minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely környezetvédelmi témát választ magának, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett felhívják a figyelmet, mennyire fontos az életet adó víz tisztasága, tudatos használata. Ma, amikor egyre gyakrabban lehet kutak kiapadásáról hallani, naponta láthatjuk és hallhatjuk, hogy a víz használatát több országban racionalizálják, hatalmas felelősség hárul mindannyiunkra. Ezt a felelősségtudatot már kisgyerekkorban el kell alakítani.

Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület elnöke és a Don`t trash our future: RRR önkéntesei legfontosabb céljuknak tartják, hogy játékosan segítsék a diákokkal megismertetni, megszeretetni, értékelni az őket körülvevő környezetet. Úgy gondolom, hogy a gyermekek az ilyen táboroknak köszönhetően tudatosabb környezetvédők lesznek, akik tisztelik a körülöttük élő növény- és állatvilágot, valamint látva a kapcsolatot a természet elemei között, fokozott érdeklődéssel és tisztelettel fognak járni benne. Az ADI SIMD-del és AQUACOV-val közösen megszervezett tábort a támogatásoknak köszönhetően színesebbé, gazdagabbá tudták tenni. 

Az ünnepélyes táborzárás szerda este értékelővel zárult, amelynek során játékos feladatokat megoldva, örömmel vették tudomásul a fiatalok, hogy mi mindent tanultak néhány nap alatt. Nem kellett közvélemény-kutatást készíteni, hogy kijelenthessük: mindenki szívesen visszatérne jövőre is.

Fotó: Isa Fernandez és Ayse Büșra Yilmaz

zoldnap